Izvor: Tanjug
06.03.2024 u 07:27
0

DŽEFRI SAKS: Srbija bi mogla da bude most između Rusije i EU

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista i analitičara Džefri Saks izjavio je da je Srbija u teškom položaju zbog sukoba SAD i Evrope sa Rusijom oko Ukrajine, kao i da bi u slučaju postizanja dogovora i obustave tog rata Srbija mogla da bude most u obnovljenim odnosima između Evropske unije i Rusije.

Obraćajući se onlajn iz Amerike kao specijalni gost na Kopaonik biznis forumu, Saks je rekao da bi Srbija mogla da ima velike koristi ako bi došlo do dogovora i obustave rata u Ukrajini.

„Za zemlju kao što je Srbija, ovo bi bilo najbolje moguće rešenje, jer je Srbija opet uhvaćena između Istoka i Zapada, zbog svog geografskog položaja, ali i kulturološki i po pitanju spoljne politike. U sredini je svega ovoga što se dešava“, rekao je Saks.

UVREDILA GA ISTINA: Kosovski inspektor napustio kongres u Grčkoj, predstavljen kao predstavnik Srbije

On je naveo da je prekid normalnih odnosa između Rusije i EU jako pogodio Srbiju koja bi mogla da bude most između istoka i zapada. „Svakako da bi Srbija u tom slučaju vezivala Rusiju i Evropu i bila povezana sa obe strane. Finansijski, logistički i industrijski Srbija bi bila neka vrsta mosta u obnovljenim ekonomskim odnosima između Istoka i Zapada“, naveo je Saks.

Kaže i da bi Srbija mogla da ima veliku korist ukoliko bi Amerika napustila antikinesku politiku. „Činjenica da Evropa mora da prati SAD i da je duboko oštetila svoje veze sa Kinom druga je velika greška Evrope. Srbija bi opet bila u odličnom položaju, imala bi koristi od normalizacije odnosa, i pomogla bi u smanjivanju geopolitičkih tenzija između Evrope i Rusije, kao i Evrope i Kine“, rekao je Saks.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter