Izvor: Tanjug
07.09.2023 u 10:32
2

IMA NADE ILI SAMO PRAZNA OBEĆANJA: Oliver Varhelji podržao stav Mišela o 2030 kao godini proširenja EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji podržao je stav predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da EU treba da bude spremna da primi nove države članice do 2030, suprotstavljajući se zvaničnoj izjavi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, piše portal „Politiko“.

IVICA DAČIĆ: Nemam ništa protiv da se izađe u susret onima koji sigurno gube izbore!

Varhelji se nije saglasio sa stavom svoje šefice da ne bi trebalo da bude ciljanog datuma proširenja EU, čime se dovodi u pitanje unutrašnje jedinstva izvršnog tela Unije u pogledu ove ključne teme, navodi briselski portal.

Vraćajući se na Mišelov predlog da EU treba da se spremi da primi nove članice 2030, Varhelji je izjavio da bi EU trebalo da bude spremna da primi nove članice do te godine.

-S naše strane, mi smo neumorno radili kako bi se cilj postigao – tako da sam srećan da konačno vidim, države članice počinju da se pokreću i mobilišu politički i spremne su da politički investiraju da imamo nove članice EU do 2030, rekao je Varhelji na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom u Ankari.

Time je Varhelji odstupio od zvaničnog stava Evropske komisije da je proširenje EU „proces zasnovan na zaslugama“ koji nema krajnji rok.

Varhelji, prema pisanju „Politika“, nije prvi briselski zvaničnik koji podržava ideju ambicioznijeg vremenskog okvira proširenja. Prošle sedmice, šef diplomatije EU Žozep Borelj je pozdravio postavljanje vremenskog roka za proširenje, uz obrazloženje da će to „mobilisati našu (EU) energiju i onu država kandidata“.

Mišel je nedavno tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU. Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “IMA NADE ILI SAMO PRAZNA OBEĆANJA: Oliver Varhelji podržao stav Mišela o 2030 kao godini proširenja EU”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter