Izvor: KOSOVO ONLINE
06.01.2024 u 09:00
0

ISTIČE IM ROK: Očekujemo da se uskoro počne sa uspostavljanjem ZSO

Iz Evropske unije ističu za Radio Slobodna Evropa da je Kosovo imalo priliku da u poslednjih deset godina predstavi predlog nacrta statuta za formiranje Zajednice srpskih opština, te da sada očekuju da se krene sa konkretnim koracima.

„U ovoj odmakloj fazi procesa se očekuje da uskoro počne sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, Kosovo je pozvano da pruži svoje komentare i sugestije na nacrt koji je na stolu“, rekao je Stano. On je ponovio da je nacrt statuta koji je izradila EU „moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina“.

„OD ŽRTVE NEĆETE NAPRAVITI DŽELATA“: Konstituisanje Skupštine

„Očekujemo da obe strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta“, rekao je Stano.

RSE se obratio Vladi Kosova sa upitom da li će se pristupiti pisanju novog nacrta statuta ili se ostaje pri stavu da je onaj koji je izradila EU prihvatljiv, ali odgovor nije stigao, kao ni komentar iz kabineta predsednice Kosova.

Arton Demhasaj iz nevladine sektora u izjavi za RSE ukazuje da je premijer Kosova Aljbin Kurti, ukoliko je planirao, nacrt statuta trebao da napiše pre nego je to uradila međunarodna zajednica.

„Sada kada imamo nacrt EU, besmisleno je praviti još jedan nacrt Vlade Kosova, još manje sada kada ga je premijer prihvatio u načelu i kada postoji izjava da je taj nacrt u skladu sa ustavom zemlje“, kaže Demhasaj.

Politikolog Ognjen Gogić kaže da je sada na Kosovu da statut koji je izradila EU prosledi Ustavnom sudu na procenu, ali napominje da ne može da se krene sa formiranjem Zajednice dok se ne održe lokalni izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu.

„Sada kada se više ne zna ko treba da piše statut, Kosovo može da koristi prostor da komplikuje čitavu diskusiju“, kaže Gogić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter