Izvor:
16.05.2019 u 15:42
0

JOKSIMOVIĆ: Uvođenjem geografskog informacionog sistema opštine u Srbiji će imati mogućnost da obezbede jedan od osnovnih preduslova za održivi razvoj!

Evropska unija pomoćiće preko razvojnog programa EU PRO da se kroz realizaciju 19 projekata vrednih preko dva miliona evra, razviju i unaprede geografski informacioni sistemi (GIS) u 34 lokalne samouprave u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu Južne i istočne Srbije.

"Uvođenjem geografskog informacionog sistema, opštine u Srbiji imaju mogućnost da obezbede jedan od osnovnih preduslova za održivi razvoj. Postojanje podataka o onome što poseduju i kojim potencijalima raspolažu opštine predstavlja osnov za ekonomsko planiranje i privlačenje investitora na lokalu. Poučeni iskustvima iz prethodnih projekata, nastavljamo sa podrškom u uvođenju GIS-a, imajući u vidu značaj ove komponente, iskazane potrebe lokalnih samouprava i neophodnost obezbeđivanja kontinuirane podrške za ove tipove aktivnosti" rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je saopšteno, EU će pružiti podršku procesu uvođenja i razvoja GIS-a kroz nabavku softvera i hardvera, kao i druge računarske opreme, čime će se lokalnim samoupravama omogućiti da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i raspolažu resursima.

"EU podržava sve napore i ulaganja Vlade Srbije u digitalizaciju i uspostavljanje e-usluga. U skladu s tim, GIS će pružiti nove mogućnosti lokalnim samoupravama da prikupljaju i koriste raznovrsne geografske podatke koji će povećati efikasnost u pružanju usluga građanima i investitorima. To je ono što mislimo kada kažemo ''EU za TEBE''. Očekujemo da će aktivnost značajno doprineti lokalnom ekonomskom razvoju Srbije ali i daljem razvoju infrastrukture prostornih informacija u Evropi kroz EU INSPIRE inicijativu koja vrši ovu vrstu regulacije na nivou EU" – rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, EU podržava sa 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter