Izvor: Tanjug
07.03.2023 u 14:08
0

LAJČAK STIŽE U BEOGRAD SLEDEĆE NEDELJE: Posle Prištine sastanak i sa predsednikom Vučićem

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 13. i 14. marta, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Lajčak u Beograd dolazi nakon posete Prištini 9. i 10. marta.

Stano je istakao da je proces dijaloga na svojoj polovini i da je namera EU da Beograd i Priština na kraju procesa potpišu pravno obavezujući i sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa.

-Cilj ovih putovanja je da se produže diskusije. Specijalni izaslanik Lajčak će se sastati odvojeno sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem da bi se obezbedio produžetak procesa i da bi se diskutirali načini za primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. To je priprema za sledeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca- kaže Stano.

MINISTAR VUČEVIĆ PORUČIO: „Za Srbiju je dobro da ostane za pregovaračkim stolom sa Prištinom“

Kako je objasnio namera je da se olakša dijalog i napravi napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da strane budu dovedene do potpisivanja pravno obavezujućeg i sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

-Ali to treba da bude na kraju procesa a sada smo na polovini procesa. Namera prošlo-nedeljnog sastanka u Briselu nije bilo potpisivanje nego diskusija o evropskom predlogu. Obe strane su ga prihvatile i saglasile se da nema potrebe od daljnih diskusija o suštini ovog predloga koji je postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa- rekao je on.

Stano je dodao da produžavanje procesa znači „da će dve strane ući u diskusiji o primeni putokaza“, kao i da „Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa“ postavlja principe.

-Ali važna je primena. Sledeća faza procesa je sastanak na visokom nivou da bi se razgovaralo o modalitetima primene- rekao je Stano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter