Izvor:
21.03.2017 u 01:18
0

Marko Lopušina za HAPPYTV.RS: ROKFELER JE SVETOM UPRAVLJAO IZ DNEVNE SOBE!

O Dejvidu Rokfeleru, koji je danas preminuo u 101. godini, govorilo se svašta. Jedni su ga videli kao velikog vizionara, a drugi kao zlog vladara sveta. I tako će biti i u narednih 100 godina.

Kakav je bio kontrovezni milijarder i koje su njegove zasluge, a za šta je direktan krivac, pokušali smo da saznamo od doajena srpskog novinarstva i publiciste Marka Lopušine.

– Opis Dejvida Rokfelera u najkraćem bi mogao glasiti ovako: on je bio Baja patak modernog sveta. Zajedno sa svojih desetak pritaelja i poslovnih partnera, vlasnika velikih korporacija, stvorili su monopol kojim su praktično držali ceo svet u rukama. Uradio je nekoliko operacija na srcu jer je imao ideju da živi 200 godina i tako vidi plodove svog „rada“. Na kraju, uspeo je da zavlada svetom, ali ne i prirodom.

Kako bi ste Vi opisali njegov rad i njegovu ostavštinu?

– Rekao bih da je svojim delovanjem u raj poslao desetak svojih saradnika, dok je ostatak planete odveo u novčanu zavist. Postali smo pravi robovi novcu, robi, pa čak i hrani i to onoj veštačkoj. Toga je sve više. Zabranjeno nam je da proizvodimo zdravu hranu, ali nam je zato dozvoljeno da uvozimo gotovo sve veštačke proizvode. Ima tu objašnjenja da nas je sve više na planeti, a resursa sve manje, ali se u suštini iza cele te ideje krije profit.

Koliki je Rokfelerov uticaj bio na svet kakav danas vidimo i u kom živimo?

– Nekada je za promenu sveta bilo potrebno 100 godina, a danas svega 25. Zahvaljujući modernim tehnologijama dovedeni smo u istuaciju da nas prate na svakom koraku. Svaki put kada se javite mobilni telefon, oni koji žele mogu da znaju gde ste, kada provučete karticu u radnji opet svi znaju šta ste kupili. Ta digitalna tehnologija nas prati šta god uradili, gde god bili. Znate, nekada je Džingis Kanu bilo potrebno da pređe na hiljade milja kako bi zadovoljio sve veće potrebe svog naroda, a Rokfeler je uspeo maltene ceo svet da iskontroliše iz svoje dnevne sobe.

Imajući to u vidu, nameće se pitanje da li je bilo koji predsednik SAD mogao biti izabran bez njegovog znanja i uticaja?

– Barak Obama je pravi primer. Njega su izabrali za predsednika kako bi umirli nezadovljnu „obojenu“ populaciju, iako ona čini samo 15-ak odsto ukupnog stanovništva. I novi predsednik Donald Tramp je oličenje tog Rokfelerovog sistema, s bitnom razlikom da je na putu ka Beloj kući pobedio vojni lobi Hilari i Bila Klintona. Dok je pomenuti bračni par prethodnih decenija donosio milijarde profita Americi idući iz rata u rat, Tramp želi tu količinu novca da donese svojoj zemlji takozvanim „čistim“ profitom. Šta je bolje za svet od te dve opcije, sami procenite.

Hoće li se odlaskom Dejvida Rokfelera promeniti sistem funkcionisanja modernog sveta?

– Mislim da neće, jer nije pravila modernog sveta uspostavio samo Rokfeler već sistem i on će nastaviti tako da funkcioniše i bez njega – rekao je na kraju razgovora Marko Lopušina.

happytv.rs
Foto: lopusina.com,
youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter