Izvor: telegraf.rs
14.10.2023 u 09:19
0

DAČIĆ NAS UVERAVA: Mnogi u međunarodnoj zajednici žele da čuju da Srbi hoće da učestvuju na izborima

Ministar Dačić je rekao da će sednica Saveta bezbednosti o KiM biti održana 23. oktobra i da će joj zajedno sa predsednikom Srbije prisustvovati

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju stanja na severu Kosova, a jedan od koraka su, kako kažu, vanredni izbori u četiri severne opštine.

Iz Srpske liste su zatražili od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike, dok Priština za izbore otraži drugačiji sistem, tj. peticiju građana sa severa.

„PONOSAN NA NAŠU SRBIJU“: Predsednik Vučić objavio novi snimak, ovo je put koji spaja Balkan (VIDEO)

„Mnogi u međunarodnoj zajednici žele da čuju da Srbi hoće da učestvuju u izborima. Znate da smo od početka bili protiv ovakvog načina organizovanja izbora, i na prethodnim Srbi nisu učestvovali jer Kurti silom radi i vuče jednostrane poteze. Sebi su poslušali savet i preporuku koju je dao predsednik Vučić. Izbori neće da reše celinu problema, ali će svakako da donesu stabilizaciju vlasti u te četri opštine. Nećemo imati kvazi gradonačelnike, a zaposleni Srbi u tim administracijama moći će da dolaze na posao normalno“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Što se tiče situacije u kojoj je Srbima na severu Kosova onemogućeno gotovo sve, od podizanja novca do nestašice lekova, prvi potpredsednik vlade kaže da Beograd ima ograničenu mogućnost da reaguje bez fizičkog prisustva.

„Ne možemo nešto da sprovodimo ako nemamo prisustvo. Međunarodna zajednica treba da nađe rešenje kako da Srbi normalno žive i to mora da bude deo dijaloga. Veoma je bitno nastaviti dijalog, ali ne tamo gde se stiglo silom. Kurti misli da može tu da nastavi. Mora da se krene od formiranja Zajednice srpskih opština“, naglasio je Dačić.

 

Ministar Dačić je rekao da će sednica Saveta bezbednosti o KiM biti održana 23. oktobra i da će joj zajedno sa predsednikom Srbije prisustvovati. Međutim, kako kaže, ne bi ga čudile zloupotrebe od strane pojedinih zemalja.

„Noćas sam saznao da su Albanija i Velika Britanija zakazale tzv. neformalnu sednicu Saveta bezbednosti. To nije ni sednica nego kao tematska rasprava u manje važnim salama na temu seksualnog nasilja u konfliktima, prevancije itd. i to su zakazali 18. oktobra, a pozvali su Vjosu Osmani da drži uvodno izlaganje. Zajedno sa predstavnicama iz BiH , Ukrajine i drugih zemalja, što je još jedan primer zloupotrebe Saveta bezbednosti. Kada imate takve zloupotrebe od pojedinih zemalja onda možete svašta da očekujete i na sednici Saveta bezbednosti 23. oktovra. Albanija nije htela ni da pomeri sednicu, da bi mogao da učestvuje predsednik, nego je to uradio Brazil

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter