Izvor: Tanjug
03.08.2023 u 10:36
0

MINISTAR MOMIROVIĆ PODELIO LEPE VESTI: „Zaustavili smo inflaciju, u Srbiji trend snižavanja cena“

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je u Srbiji već nekoliko meseci prisutan trend snižavanja cena i pada inflacije.

„Mislim da će on u ovom mesecu biti najvidljiviji. Mislim da će inflacija u julu biti 12,5 odsto i očekujem da ćemo inflaciju do kraja godine svesti na do osam odsto, a da ćemo u prvoj polovini naredne godine uspeti da je dovedemo u željeni okvir, između dva i četiri odsto“, rekao je Momirović.

On je istakao da uvek hrana najviše utiče na inflaciju, a da zemlje koje više svog dohotka troše na hranu imaju veću inflaciju.

MINISTAR MOMIROVIĆ PORUČIO: „U okolnostima rata u Evropi obezbedili smo redovno snabdevanje tržišta“

Kako je rekao, ulje je sa 169 dinara palo na 149, šećer je za osam dinara jevtiniji, dok su juneće i svinjsko meso pojeftinili 30-40 dinara.

„Nismo postigli svoj cilj, ali smo na putu. Zaustavili smo inflaciju i ona sada polako ide dole. Po standardu i ekonomskom razvoju postajemo razvijena zemlja srednje Evrope, polako stižemo Mađarsku, Slovačku, Poljsku. To je preduslov da bi postali kao razvijene zemlje Zapadne Evrope“, rekao je Momirović.

Dodao je da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena snabdevenost robom u Srbiji, čime ne mogu da se pohvale ni mnoge zemlje u EU, a da je inflacija visoka već neko vreme u celoj Evropi, naročito na istoku Evrope.

„Jako je teško u uslovima kada imate rat u Ukrajini dve najveće evropske države da iskontrolišete inflaciju do kraja. To se vidi u Srbiji, Mađarskoj i u svim zemljama istočne Evrope. Inflacija je visoka u svim zemljama istočne Evrope. Treba gledati zemlje istočne Evrope. Kod nas je malo niža nego u Mađarskoj, malo viša nego u Bugarskoj, Poljskoj, ali sudbina nam je slična“, poručio je Momirović.

Kako je rekao, od 1. septembra imaćemo rast plata u zdravstvu i prosveti i to je najbolji način za borbu protiv inflacije.

„Do januara imaćemo kumulativni rast plata u tim segmentima preko 20 odsto, što je mnogo više od inflacije“, zaključio je ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter