Izvor: Tanjug
26.04.2023 u 09:11
2

MINISTAR MOMIROVIĆ PORUČIO: „U okolnostima rata u Evropi obezbedili smo redovno snabdevanje tržišta“

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je da je obezbeđivanje redovnog snabdevanja tržišta osnovnim životnim namirnicama u okolnostima rata u Ukrajini, jedan od najznačajnijih uspeha njegovog resora u prvih šest meseci rada Vlade.

Vlada Srbije uspela da zadrži političku i ekonomsku stabilnost i još jednom pokaže visok stepen zrelosti, vodeći odgovornu politiku koja je omogućila uslove da tržište u Srbiji bude potpuno stabilno i snabdeveno, a tako svi potrebni proizvodi dostupni našim građanima- rekao je Momirović povodom šest meseci rada Vlade Srbije.

MINISTAR VESIĆ ZA HAPPY TV: „Kurtijeva politika prema Srbima je puška, meci i pendrek!“

On je dodao da je taj uspeh još značajniji kad se zna da je postignut u uslovima visoke inflacije koja je uvezena spolja i koja je dovela do ekonomskih potresa širom Evrope i sveta.

Momirović je kao značajan rezultat izdvojio i to što je Ministarstva trgovine i Vlada započela pregovora o sporazumima o slobodnoj trgovini sa najvećim i najrazvijenijim ekonomijama sveta, poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Republike Koreje i Egipta.

-Sa ministrom trgovine NR Kine Vang Ventaom smo početkom aprila potpisali Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine Srbije i Ministarstva trgovine NR Kine kojim se formalno započinju pregovoru o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine. Ovo je još jedan veliki korak koji smo učinili ka potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini koji će omogućiti da već u prvim godinama njegove primene naš izvoz u Kinu bude veći od dve milijarde dolara- rekao je Momirović.

Ministar je rekao da je zadovoljan učinjenim, ali i da predstoji još mnogo rada u narednom periodu kako bi se doprinelo stvaranju „predvidivog i zdravog“ poslovnog okruženja u Srbiji i povećanju kvaliteta života građana.

-O uspesima politike koja u kontinuitetu poslednjih deset godina donosi pozitivne ekonomske rezultate, govori i naša trgovinska razmena koja je u 2022. godini bila rekordna, sa iznosom većim od 67 milijardi evra, čija je vrednost veća od ostvarenog BDP-a Srbije. Svakako se glavni izazov krije u nepredvidivoj budućnosti koju određuje rat na istoku Evrope, ali i ekonomske reperkusije tog sukoba- rekao je ministar.

On je dodao da će se boriti da zemlja zadrži dobre rezultate i da ljudima u Srbiji omogući što kvalitetniji život i pored ovih otežavajućih geopolitičkih okolnosti.

-Ministarstvo trgovine, na čijem sam čelu, nastaviće sa iniciranjem promena u pojedinim zakonskim aktima i ukidanjem birokratskih procedura koje otežavaju poslovanje domaćih i stranih kompanija -rekao je Momirović.

Kao najveći i najvažniji projekat koji će biti realizovan u narednom periodu ministar ističe okončanje pregovora i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini velikim svetskim ekonomijama.

-Takođe, neizostavno važan projekat je i EXPO 2027 kao jedan od najvažnijih razvojnih projekata za Beograd, ali i za Novi Sad i čitavu Srbiju. Taj projekat će generisati ne samo nove poslove u građevinskoj industriji, već i u sektorima turizma i drugih usluga. Takođe, u infrastrukturnom smislu će ‘raširiti’ glavni grad i biti jedna nova veza Beograda sa aerodromom Nikola Tesla, koji će utrostručiti broj putnika- rekao je Momirović.

Naglasio je da su mobilisali sve kapacitete kako bi intenzivirali lobiranje i uspeli da nadjačaju konkurenciju, a sa ciljem da Beograd postane domaćin EXPO 2027. godine.

-To neće biti nimalo lako jer su naši glavni konkurentni gradovi iz najrazvijenijih država na svetu -rekao je ministar.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “MINISTAR MOMIROVIĆ PORUČIO: „U okolnostima rata u Evropi obezbedili smo redovno snabdevanje tržišta“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter