Izvor: RT
26.10.2023 u 10:13
11

NATO JE KRVNIČKI BOMBARDOVAO A ONDA POCEPAO SRBIJU OTIMANJEM KiM: LAVROV zagrmeo iz MINSKA!

Pred našim očima se formira pravedniji svet, ali ne u korist istorijskog Zapada, rekao je šef ruske diplomatije na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku

Međunarodni odnosi prolaze kroz nove epohalne tektonske promene, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji „Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja“ u Minsku.

„Pred našim očima se formira pravedniji svet u čijem centru je pravo naroda da samostalno određuju svoj razvoj. Geopolitička situacija se menja, ali ne u korist istorijskog Zapada“, kaže Lavrov, te u tom kontekstu dodaje da BRIKS nastavlja da se širi.

Napori Rusije i drugih zemalja da izgrade pravedniji svet zasnovan na jednakosti nailaze na veliko protivljenje zapadnih država, koje pokušavaju da očuvaju dominantan položaj na međunarodnoj sceni. Oni nastavljaju da propagiraju poredak zasnovan na njihovim pravilima, ističe Lavrov.

DOBIO SAM SPECIJALNI ZADATAK OD PUTINA: MEDVEDEV saopštio šta je RUSKI KONAČNI PLAN!

Kako navodi, NATO države su izazvale ozbiljnu bezbednosnu krizu u Evropu, a kao primer za to ministar spoljnih poslova Rusije naveo je bombardovanje SR Jugoslavije i otimanje Kosova i Metohije, ali i situaciju u Ukrajini.

Bez podrške SAD Ukrajina ne bi smela da se suprotstavi Rusiji. Ukrajina se ne bi usudila da započne ono što je započeto, objasnio je on.

Kako kaže, uništeno je i poverenje i kada je reč o naoružanju i dogovorima koji treba da regulišu rad u ovoj sferi. To krajnje destabilizuje situaciju i primorava nas da pribegnemo odgovarajućim merama. SAD ne uznemirava ni to što narušavaju principe SB UN, a naporima NATO i EU danas i OEBS gubi na značaju, ističe Lavrov.

Istinske namere zapadnih političara najbolje su pokazane kada su Amerikanci rekli – ne – predlozima Rusije koji se tiču Ukrajine u okviru SB UN. „Nisu čak ni hteli da sa nama ozbiljno porazgovaraju“, podseća Lavrov.

SAD i njihovi saveznici žele da izazovu nestabilnost i u azijsko-pacifičkom regionu, upozorava Lavrov. „Namerno se radi na eskalaciji situacije oko Tajvana. Radi se na propagiranju inicijativa koja imaju za cilj izolaciju Rusije i suzbijanje Kine“, a u poslednje vreme SAD pokušavaju da prošire svoj negativan uticaj i na centralnu Aziju, Kavkaz.

Kao rezultat njihovog protivljenja sprovođenju u delo odluka SB UN došlo je i do katastrofalne situacije na Bliskom istoku, komentariše Lavrov.

Rusija poziva na momentalni prekid vatre i formiranje palestinske države, koja je Palestincima obećana pre skoro 75 godina, podseća ruski ministar.

Lavrov je, takođe, poručio da je bitno da se sve diskusije zasnivaju na međunarodnom pravu. Jasno je i da, kako kaže, arhitektura takozvane nedeljive evropske bezbednosti treba da se odnosi na „bukvalno sve zemlje“. „Razgovor mora biti pošten i usmeren na postizanje konkretnih rezultata“, a ne da se u njemu koriste nekakve fraze iza kojih se krije želja da se nastavi sa propagiranjem egoistične politike pojedinih država, rekao je on.

Ministar je podvukao i da je Rusija uvek zainteresovana za konstruktivan dijalog, ali da, pošto su danas skoro sve zapadne zemlje u potpunosti potčinjene SAD, Moskva ne vidi smisao razgovora sa njima.

Ako naši zapadni partneri smognu snage da se bore za svoju nacionalnu politiku i da odustanu od kolonijalne politike razgovaraćemo sa njima, zaključio je.

Lavrov se, takođe, osvrnuo i na to što je danas u Minsku i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. To pokazuje da Budimpešta shvata važnost dijaloga i korist koju može imati od saradnje sa državama Evroazije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

11 thoughts on “NATO JE KRVNIČKI BOMBARDOVAO A ONDA POCEPAO SRBIJU OTIMANJEM KiM: LAVROV zagrmeo iz MINSKA!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter