Izvor: Kosovo Online
26.10.2023 u 09:20
0

PRIJEM KOD PREDSEDNIKA: Predsednik Vučić primio juče u Predsedništvu hiljaditu bebu Lazara rođenu u Pasjanu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Predsedništvu članove porodice Janković sa Kosova i Metohije, čiji je najmlađi član, Lazar, hiljadita beba koja je rođena u porodilištu u bolnici u Pasjanu u Kosovskom Pomoravlju od otvaranja ove zdravstvene ustanove 2015. godine.

Vučić je naglasio da je u Pasjanu do sada rođeno već 1.045 dece i naglasio da je veći natalitet kod srpskog naroda na Kosovu, nego u ostatku Srbije.“Opet nam se na Kosovu rodio Lazar“, kazao je predsednik zahvaljujući roditeljima, Nikoli i Tamari, što su ga doveli u Beograd, zajedno sa starijom sestrom Unom.

PREDSEDNIK VUČIĆ VEČERAS U UDARNOM TERMINU: Govoriće o svim aktuelnim i važnim temama za Srbiju i njene građane

Mali Lazar rođen je 26. jula, a porodica Janković izrazila je želju da prinovi ime da lično predsednik Vučić iz zahvalnosti za njegovo zalaganje za otvaranje porodilišta u Pasjanu, ali i za sveukupnu pomoć srpskom narodu na Kosovu.

Vučić je istakao da je danas dobio najnovije podatke o natalitetu u Srbiji i regionu i ocenio ih kao užasne.

„Po poslednjim podacima koje sam dobio, užasan nam je natalitet, ali je manje užasan nego drugima u okruženu, čak i kod Albanaca, verovali ili ne, ali moramo da nastavimo da radimo, doneli smo meru pomoći od 50.000 dinara svakom novorođenom detetu na Kosovu mimo ovoga što dajemo na nivou cele Srbije. To nam pomaže u sredinama gde su lošijeg finansijskog stanja, u Beogradu nam ništa ne znači jer u Beogradu ne žele da imaju više dece, nažalost“, kazao je Vučić.

Vučić se tokom razgovora interesovao za to kako država još može pomoći Srbima u Pasjanu i čitavom Pomoravlju i na komentar Tamare Janković da im je na Kosovu dobro i da je Kosovo mnogo lepo, saglasivši se sa njom naveo da je nekada znao svako naše selo u čitavom Pomoravlju i Gnjilanskom delu.

Na informaciju o potrebama za vrtić u Kosovskoj Kamenici, predsednik je rekao da će se učiniti sve da se pomogne objektu u kojem je 170 dece do kraja ove godine. Tokom današnjeg prijema porodica Janković se sa predsednikom dogovarala i oko krštenja Lazara, a predsednik je naveo da će, s obzirom da je njemu onemogućen ulazak na Kosovo bez većih problema, učiniti to u nekom manastiru ili crkvi blizu administrativne linije sa Kosovom.

„Zamolićemo patrijarha Porfirija da nam da nekog sveštenika, monaha, mogao bi i sam ako bude želeo. Pitaćemo ga, pošto meni neće da dozvole da bez većih problema uđem na KiM, moraćemo negde drugo, možemo da vidimo negde u blizini, možda u Kruševcu“, kazao je.

Navodeći da njegov stariji sin ide redovno u crkvu, Vučić kaže da on sam ne može time da se pohvali i dodaje da veruje da su uložili u manastire, crkve, kao i verske objekte drugih vera u Srbiji više nego što je to učinjeno poslednjih 60, 70 godina.

Vučić se interesovao i za to da li Una Janković, koja ide u vrtić, se druži i sa decom albanske nacionalnosti i kada je dobio odgovor da se druži samo sa srpskom decom ukazao da je neverovatno to da žive jedni pored drugih, a da su totalno odvojena društva.

Otac Lazara Jankovića, Nikola Janković zahvalio je predsedniku Vučiću na ukazanoj časti da bude kršteni kum Lazarov, ali i na današnjem gostoprimstvu.

„Hvala Vam što ste nam učinili veliku čast, najveće zadovoljstvo je zbog kumovanja, ali i na današnjem gostoprimstvu. Hvala vam za sve što činite za naš narod na Kosovu, imate pozdrav od svih na KiM, samo da nastavite ovako, svi vas podržavaju“, kazao je Nikola Janković.

Vučić je na to odgovorio da ne može da priča njima o tome koliko je teško s obzirom da je njima teže.

„Vama je mnogo teže, besmisleno je da kažem bilo šta, vas bi da sklone sa Kosova, a zbog toga što nisam sa tim saglasan, mene bi da čereče i oni spolja i oni unutra. Te izraze i koriste“, dodao je Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter