Izvor:
20.11.2018 u 15:14
0

NOVI PORAZ PRIŠTINE: Francuska i Holandija blokiraju bezvizni režim za građane Kosova!

Oko viza se raspravljalo u više navrata na nivou radnih grupa u institucijama EU, i svaki susret je predstavljao još jednu potvrdu da nema volje među članicama da daju konačni pečat.

Ukidanje viznog režima za građane Kosova jedna je od glavnih tema u evropskim krugovima, a iako je Evropska komisija u julu potvrdila da je kosovska vlada ispunila sve uslove i preporučila viznu liberalizaciju, to se još uvek nije realizovalo.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Evropski parlament je ubrzo nakon preporuke ubedljivom većinom izglasao ukidanje viza za kosovske građane, međutim, za takvu odluku je potrebno da se zeleno svetlo odobri i u Savetu ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Oko viza se raspravljalo u više navrata na nivou radnih grupa u institucijama EU, i svaki susret je predstavljao još jednu potvrdu da nema volje među članicama da daju konačni pečat.

Kako se saznaje, Francuska i Holandija su najistrajnije u svom tvrdom stavu, veliki broj zemalja članica su rezervisane, što u diplomatskom jeziku znači da više naginju prema negativnom raspoloženju, a najmanji je broj zemlja koje otvoreno podržavaju ukidanje viza.

Na taj način nema kritične većine koja bi omogućila donošenje odluke.

Iako se mnoge zemlje na ovim sastancima pozivaju na pitanja vezana za bezbednost, vladavinu prava ili migraciju, ipak se nezvanično uvek govori da se motivi iza kojih su Francuska i ostali tvrdo protiv kriju u evropskim izborima koji će biti održani narednog proleća.

Sve se radi kako bi se "amortizovala" očekivana pobeda desnice i ekstremne desnice na ovim izborima koje će kao rezultat imati potpuno drugačiju sliku u smislu predstavljanja u evropskim institucijama.

Kako vize oko Kosova, tako i bilo koji postupak oko proširenja se smatraju nepopularnim temama u evropskom javnom mnjenju tako da će se malo ili nimalo uraditi u ovom pravcu dokle god je u toku evropska predizborna kampanja.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter