Izvor:
23.11.2016 u 22:23
0

NOVI UDAR IZ BRISELA: Osudili trojicu Srba, zbog smrti šiptarskog TERORISTE!

Belgijski sud osudio je Božidara Spasića, Andriju Draškovića i Veselina Vukotića za ubistvo kosovskog aktiviste za ljudska prava Envera Hadrija 1990. godine.

Sud je Veselina Vukotića i Andriju Draškovića proglasio krivima kao počinioce ubistva, a Božidara Spasića kao naručioca, prenosi Hina.

Suđenje je sprovedeno u odsustvu, jer osuđeni nisu dostupni belgijskom pravosuđu uprkos višegodišnjim naporima.

Enver Hadri, predsednik Odbora za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, ubijen je 1990. u automobilu dok je čekao na semaforu u Briselu.

Porota je zaključila da su Hadrija ubili Vukotić i Drašković po nalogu Udbe, čiji je Božidar Spasić bio glavni inspektor.

Sud je ocenio da se radi o političkom motivu ubistva Hadrija, koji je branio interese Albanaca na Kosovu i zauzimao se za nezavisnost pokrajine.

Drašković je prošle godine uhapšen na splitskom aerodromui pri povratku s letovanja. Na izručenje u Belgiju nije čekao u ekstradicijskom pritvoru, nego na slobodi uz kauciju od 100.000 evra. Dan pre izručenja nije pronađen na adresi koju je ostavio sudu i od tada se smatra nestalim.

Vukotić je, prema pistanju belgijskih medija, 2006. uhapšen na aerodromu u Madridu, odakle je izručen Belgiji. Međutim, 2008. Belgija ga je izručila Srbiji, gde je osumnjičen za ubistvo.

B92
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter