Izvor: KOSOVO ONLINE
24.12.2023 u 13:19
0

OBIJENE KANCELARIJE UNMIKA U ZUBINOM POTOKU I LEPOSAVIĆU: Iz prostorija ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti

ancelarije Unmika u opštinskim zgradama u Leposaviću i Zubinom Potoku su obijene, a iz prostorija su ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora u Prištini.

Do protesta u maju nakon lokalnih izbora na severu KiM, Unmik je koristio kancelarije u zgradama skupština opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Kako kosovski mediji  saznaju od diplomatskih izvora na KiM, službenici Unmika su u ponedeljak uz asistenciju Kfora došli da obiđu kancelarije, da bi tamo zatekli sledeće stanje.

„U Leposaviću, u njihovu kancelariju su ušli aktuelni opštinski službenici a tabla Unmika je uklonjena. U Zubinom Potoku kancelarija Unmika je vandalizovana, ukraden je kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti, a jedini koji se nalaze u opštinskoj zgradi u Zubin Potoku od maja su pripadnici tzv. Kosovske policije“, rekao je član diplomatsken zajednice na KiM.

Iz Unmika su za Kosovo onlajn potvrdili obijanje njegovih kancelarija.

„Pristup Unmika svojim kancelarijama koje se nalaze u opštinskim zgradama u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću je ograničen od incidenata u maju 2023. Unmik je posetio svoje kancelarije u nekoliko navrata kako bi povratio deo svoje imovine i procenio prostorije sa podrškom Kfora i u koordinaciji sa tzv. kosovskim vlastima. Unmik je izrazio zabrinutost tzv. kosovskim vlastima zbog neovlašćenog ulaska u njegove prostorije i podsetio da su prostorije i imovina Ujedinjenih nacija nepovredivi i da pristup tim prostorijama mora biti zaštićen i garantovan u svakom trenutku“, navodi se u pisanom odgovoru Unmika.

Shodno Konvencijama o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija je Konvencija koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 13. februara 1946. godine u Njujorku, prostorije Ujedinjenih nacija su nepovredive.

Imovina i sredstva Ujedinjenih nacija, gde god da se nalaze i ko god da ih drži, trebalo bi da budu zaštićeni od pretresa, rekvizicije, konfiskacije, eksproprijacije i bilo kog drugog oblika mešanja, bilo putem izvršne, administrativne, sudske ili zakonodavne radnje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter