Izvor: Tanjug
22.11.2023 u 15:37
0

PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM KIPRA: Ponosni smo i srećni što je naš gost, Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa ispred Palate Srbija.

  • Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora tzv. treći samit dveju vlada. Održani su prethodni, 2013. i 2018. a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos. Potvrdili smo nedvosmisleno da želimo da unapredimo bilateralne odnose i međusobnu saradnju i posebno sam zahvalio Kipru predsedniku na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju mešunarodnog prava, Povelji Un – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je dodao i da Srbija u potpunosti podržava norme međunarodnog javnog prava, povelju Un, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra i takva politika Srbije je nepromenljiva.

  • Do u detalje sam predsednika Kipra upoznao o situaciji na KiM, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji srpskog naroda na KiM i ne lakoj poziciji Srbije, samo zato što poštuje norme međunarodnog prava i povelju UN ni kriva ni dužna danas mora da ispašta zbog politike sile i rušenja međunarodnog prava od strane onih koji su jači.

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. Najavio je i da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i kako podići turističke posete između dve zemlje.

 

  • Želeo bih i da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja. I u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat Ist med. Za nas je još važna i saradnja u oblasti odbrane, gde više godina imamo uspešnu saradnju i verujem da takvu vrstu saradnje možemo da unapredimo. U narednih 48 sati ću vam predstaviti i značajna vojna dostignuća.

Vučić se još jednom zahvalio na podršci predsedniku Hristodulidisu i zamolio da češće dolazi u Srbiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter