Izvor: Tanjug
27.11.2023 u 20:39
1

OPASNO UPOZORENJE DŽEJMSA O BRAJENA: Izazivanje nemira na severu Kosova znači suprotstaviti se NATO-u

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen izjavio je danas da je važno da Beograd i Priština znaju da bi izazivanje nemira na severu KiM, značilo „konfrontaciju sa NATO“.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekao je da sever KiM mora da bude miran i bezbedan kako bi Beograd i Priština mogli politički da napreduju na putu ka Evropskoj uniji. „Važno je da obe strane shvate da, ako dođe do nemira na severu, to znači konfrontaciju sa NATO-om“, rekao je O’Brajen novinarima u Vašingtonu. O’Brajan je dodao da će američki državni sekretar Entoni Blinken tokom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, 28. i 29. novembra, u Briselu govoriti o porastu tenzija na Zapadnom Balkanu, prenosi Slobodna Evropa na albanskom jeziku. „Blinken će, osim Ukrajine, govoriti i o sve većim tenzijama na Zapadnom Balkanu, gde je NATO povećao prisustvo usled tenzija na severu Kosova.

Vašington podržava veće mirovno prisustvo NATO trupa u regionu. Osiguravanje bezbednosti i mira na severu je ključ da se napravi politički napredak na putu dve zemlje ka Evropskoj uniji“, rekao je O’Brajen, preneo je Rojters. On će, takođe, istaći tokom posete Briselu da će NATO nastaviti da daje podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, rekao je danas visoki zvaničnik Stejt departmenta. O’Brajen je rekao da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uverena da će biti kontinuirane vojne pomoći Ukrajini, kao i dvostranačke podrške Kijevu u američkom Kongresu, koji razmatra o zahtevu za dodatnu pomoć ukrajinskoj odbrani, uporedo sa vojnom pomoći Izraelu i Tajvanu. Blinken će, takođe, predstavljati SAD na sastanku Organizacije za bezbednost i saradnju Evrope koja se održava u Skoplju ove nedelje, dodao je O’Brajen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OPASNO UPOZORENJE DŽEJMSA O BRAJENA: Izazivanje nemira na severu Kosova znači suprotstaviti se NATO-u”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter