Izvor: Tanjug
17.02.2023 u 16:50
0

Orlić sa predstavnicima Bundestaga o ekonomskoj saradnji i dijalogu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Josipom Juratovićem i članovima Poslaničke grupe za Jugoistočnu Evropu Bundestaga Borisom Mijatovićem i Tomasom Hakerom.

Sagovornici su politički dijalog između dve zemlje ocenili kao kvalitetan i redovan, te ukazali na činjenicu da su Srbiju za manje od godinu dana posetili brojni nemački zvaničnici, kao i na značaj najavljenog učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke u svim oblastima ocenjeni su kao vrlo dobri, a u sferi ekonomije odlični.

-Nemačka je naš vodeći privredni partner, među najvećim investitorima i najvažniji bilateralni donator. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 80.000 radnika i nadamo da će, u što skorijoj budućnosti, taj broj dostići 100.000 -rekao je Orlić.

Poslanici Bundestaga pozdravili su napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti reforme pravosuđa i naglasili podršku Nemačke nastojanjima koja Srbija preduzima na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, na čemu je Orlić zahvalio.

SUSRET U MINHENU: Vučić se u Nemačkoj sastao sa Micotakisom (FOTO)

-Uprkos značajnim i potvrđenim rezultatima, naš evropski put ostaje opterećen pitanjem dijaloga Beograda i Prištine, u kojem, principijelno i na svim nivoima, sprovodimo politiku mira i stabilnosti i tražimo kompromisno rešenje, iako se sa suprotne strane suočavamo sa opasnim, jednostranim potezima, sa očiglednom namerom da se dijalog u potpunosti uništi. Tražimo neodložno uspostavljanje ZSO, na koju čekamo već 10 godina, a Kurti otvoreno saopštava da je neće formirati nikada. Zahtevamo da se obezbede uslovi za bezbedan život srpskog naroda na KiM. Tamo pucaju i na decu samo zato što su Srbi, i kada politički predstavnici srpskog naroda na KiM danas kažu da ljudi žive teže nego ikada – govore istinu- rekao je dr Orlić.

On je dodao da priznanje za ozbiljan i odgovoran odnos prema dijalogu predsedniku Aleksandru Vučiću sada otvoreno saopštavaju i zvaničnici iz EU i SAD.

Poslanici Bundestaga ukazali su na važnost očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu, kao i nastavka saradnje u svim oblastima od značaja.

NOVA PROVOKACIJA ALBANSKIH HULIGANA: Vijore se šiptarske zastave nadomak srpskih svetinja – oglasila se Kancelarija za KiM

Sagovornici su iskazali spremnost za nastavak međuparlamentarnog povezivanja, prvenstveno kroz razmenu poseta na svim nivoima i zajedničke aktivnosti Poslaničke grupe prijateljstva sa Saveznom Republikom Nemačkom i Poslaničke grupe za JIE Bundestaga.

Sastanku je prisustvovala i Aleksandra Tomić, predsednica PGP sa Saveznom Republikom Nemačkom, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter