Izvor: Tanjug
14.01.2024 u 21:08
0

ORLIĆ U GVATEMALI NA INAUGURACIJI PREDSEDNIKA: Na marginama i o situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić boravi danas u Gvatemali gde, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvuje inauguraciji izabranog predsednika Republike Gvatemale Bernarda Arevala de Leona.

Srbiji je, kako se navodi u saopštenju iz Narodne skupštine ukazano posebno poštovanje, time što je imala dva bilateralna susreta sa domaćinima.

Na sastanku sa potpredsednicom Gvatemale Karin Hererom i ministrom spoljnih poslova Gvatemale Karlosom Ramirom Martinesom Alvaradom, Orlić je izrazio uverenje da će novoimenovano rukovodstvo Gvatemale doprineti daljem unapređenju prijateljskih bilateralnih odnosa dve zemlje.

POKAZAĆE KOLIKO SU „OPASNI“, SAMO DA SE VRATE SA SKIJANJA: VLADIMIR ORLIĆ za BSC HAPPY PORTAL o tome šta čeka Srbiju nakon povratka „VIKEND OPOZICIJE“ sa odmora! VIDEO

Sagovornicima je preneo zahvalnost zbog principijelnog stava Gvatemale po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“, što potvrđuje i privrženost ove zemlje poštovanju principa međunarodnog prava.

Najviši zvaničnici Gvatemale izrazili su zahvalnost Srbiji zbog prisustva na događaju koji je za njihovu zemlju od izuzetnog značaja i iskazali spremnost da se zajednički rad dve države dodatno jača i razvija i u predstojećem periodu.

Potvrđena je opredeljenost obe strane da se uzajamno korisna saradnja osnaži u svim oblastima u kojima za to postoje mogućnosti, posebno u ekonomiji, nauci, obrazovanju.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Dominikanske Republike Robertom Alvaresom, bilo je reči o daljem unapređenju odnosa dve zemlje i razmotreni su načini za razvoj saradnje u oblasti ekonomije, investicija, turizma.

Predsednik Skupštine detaljno je sve sagovornike u Gvatemali informisao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, te podsetio na posvećenost Republike Srbije očuvanju mira, dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do rešenja, te sopstvenom daljem razvoju i napretku.

Na marginama, Orlić se susreo i sa predsednikom Kostarike Rodrigom Čavesom Roblesom, ministrom spoljnih poslova i potpredsednikom parlamenta Republike Honduras Eduardom Enrikeom Reinom Garsijom, kao i predstavnicima brojnih drugih delegacija. Sastancima je prisustvovala i ambasador Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter