Izvor: Tanjug
17.07.2022 u 15:30
0

PITANJE ZA HRVATSKE VLASTI Srpski šef diplomatije Nikola Selaković u neverici: „Zar unuk jasenovačke žrtve ne može da ide privatno u Jasenovac?“

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da ne vidi problem u tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeo da ode u privatnu posetu Jasenovcu, kao potomak žrtve tog logora.

Na pitanje zašto je Vučić hteo u privatnu posetu, a ne kao predsednik Srbije, Selaković je, na pres konferenciji, odgovorio: “Zašto u privatnu posetu? A, zašto ne? Zar unuk jasenovačke žrtve ne može da ide privatno u Jasenovac? Da li je to problem, i kome?”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na pitanje zašto je Vučić želeo u posetu u ovom trenuku, takođe je rekao da ne vidi problem, upitavši da li je iko pitao visoke funkcionere Hrvatske kada su ovde dolazili, zašto dolaze, u kom svojstvu, u kom trenutku, da li ih je iko onemogućavao da dođu…

“Apsolutno ne”, rekao je Selaković.

On je konstatovao da je problem nešto drugo, podsećajući da u noti koju je Srbija želela da uruči Ambasadi Hrvatske, stoji da najavljujemo službeni odlazak predsednika Srbije i dajemo širok vremenski period da to bude organizovano, te da će se videti da li će te posete i biti.

“Ali je neverovatno da se osporava da neko ode privatno. Zamislite da je bilo kome od nas neko stradao u Jasenovcu, da li biste osećali potrebu da odete? I onda kažu da to nije iskreno…”, rekao je Selaković.

Naveo je da bi trebalo da bude sramota sve koji govore o “instrumentalizaciji žrtava”.

Dodao je da će se predsednik obratiti sutra, jer su u toku konsultacije o mandataru nove vlade, pa će o svim pitanjima govoriti u ponedeljak.

Na konstataciju novinara da je nota Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske od 15. jula, Selaković je rekao da ta nota nije uručena, niti je ko zvao, već je dostavljena elektronskom poštom, a jutros je, dodaje, usledio “skandalozan članak” u hrvatskoj dnevnoj štampi.

“U tom članku se navodi da Vučić hoće da dođe da bi izazvao haos. Čime? Polaganjem cveća, paljenjem sveća? Vučić jeste predsednk Srbije, ali je i potomak jasenovačke žrtve”, ponovio je Selaković.

On je poručio da Srbija neće odustati od borbe za sećanje na žrtve, na stradanje, na tešku prošlost, jer na to nemamo pravo.

“Imamo pravo da oprostimo, ali ne da zaboravimo, jer, ako zaboravimo, nama će pričati da smo mi bili zlikovci, da smo izmislii priču o brutalnosti Jasenovca…”, rekao je Selaković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter