Izvor: Novosti
14.01.2023 u 11:17
0

PREDSEDNIK OBIŠAO RADOVE NA IZGRADNJI BRZE PRUGE: Od Beograda do Subotice za sat vremena i pet minuta

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica.

On kaže da smo zamolili kineske partnere da malo ubrzaju radove.

– Imamo malo problema, ali sad ćemo da ubrzamo. Da se za šest meseci ubrzaju radovi, da radimo bar upola brzo kao vi u Kini rekao je predsednik Vučić i dodao da je od 2012. do danas izgrađeno je 108,1 kilometar pruga.

– Poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine. Ništa posle toga – kazao je Vučić.

Podsetimo, u sklopu radova na rekonstrukciji i izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, deonica Novi Sad – Subotica je treća deonica brze pruge koja se radi.

Predsednik je rekao da je od 2012. do danas izgrađeno je 108,1 kilometar pruga.

– Poslednja pruga u Srbiji je izgrađena 1976. godine. Ništa posle toga. A onda smo od 2012. izgradili 108,1 kilometar i 775 kilometara i sada radimo novih 156 kilometara, još 160 kilometara je u planu, a u planskim dokumentima još 2.000 kilometara. Tako da će biti mnogo posla za kineske komapnije i srpske i kineske radnike – rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta ima veliki značaj ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje drugih regiona.

– Radovi napreduju i uverena sam da će kineski izvođači koji imaju svetsku tehnologiju i iskustvo u izgradnji brze pruge, kvalitetno odraditi ovaj projekat i uz snažnu podršku srpskih partnera u skorijem vremenu uspešno završiti ove deonice – rekla je ona.

Predsednik je rekao da će u Stepanovićevu biti jedna stanica na putu ka Subotici.

– Želimo da železnica, ne samo da postoji, nego da radi i živi. Mi računamo da sve ovo završimo do kraja 2024. godine – kazao je Vučić.

Odgovori na pitanja medija

Odgovarajući na pitanje medija o sastasnku sa višim političkim savetnikom državnog sekretara SAD  Derekom Šoleom, Vučić kaže da nije optimista po prirodi.

– Imao sam korektan, otovren i sadržajan razgovor sa Šoleom. On je pokazao poštovanje prema Srbiji. Razlikujemo se po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohije i to je to – kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da ćemo do kraja 2024. godine ćemo ići od Beograda do Subotice za sat i pet minuta.

– Gradi se više, snažnije i uspešnije nego ikada – kaže Vučić.

Istakao je da imamo velike planove i želju za dalje radove, dolazak investitora i nove fabrike u mnogim mestima.

– Ekselencijo, hvala još jednom i vama i predsedniku Siju, hvala vašim stručnjacima, hvala i našim radnicima i kompanijama koje obavljaju odličan posao. Još mnogo toga moram da uradimo i napravimo da bi Srbija napredovala – kazao je on.

U obilasku su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, Pokrajinske vlade Igor Mirović,  ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Izvođač radova je kineski konzorcijum „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“, vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter