Izvor: TANJUG
02.09.2023 u 08:52
0

PREMIJERKA BRNABIĆ: Zadatak Vlade da prirodne lepote Srbije prezentuje svima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je spomenik prirode Đavolju Varoš u opštini Kuršumlija, koja od sada pruža mogućnost i za noćne posete i istakla da je prilikom svake posete Kuršumliji fascinirana prirodnim lepotama ovog dela Srbije i da je zadatak Vlade da to promoviše na pravi način.

Ovde postoje tri prelepe banje – Lukovska banja, Kraljevska banja i Prolom Banja. Tu je i Đavolja varoš, koja od sada pruža mogućnost posetiocima da je obiđu i noću, što pruža potpuno drugačiji doživljaj – rekla je Brnabić u petak veče.

Đavolju varoš godišnje poseti oko 100.000 turista, a od ove sezone avanturisti će moći da je posete i noću. U gradnju Centra za posetioce u Đavoljoj varoši država ulaže 25 miliona dinara, a kompanija „Planinka“ 15 miliona dinara u rasvetu. Gradi se i put koji će povezati Đavolju varoš i Caričin grad, Jablanički i Toplički okrug, sa četiri banje – Prolom, Lukovskom, Kuršumlijskom i Sijerinskom banjom.

BRNABIĆ U ĐAVOLJOJ VAROŠI: „Povezivanjem Topličkog i Jablaničkog okruga ponudićemo svetu jedinstvenu turističku oblast“

Svaki put kada dođem u Kuršumliju fascinirana sam prirodnim lepotama i svim onim što ova lokalna samouprava nudi. Naš zadatak je da to promovišemo i prezentujemo svima u Srbiji i svima u Evropi i širom sveta kako bismo imali što više turista – rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, noćna poseta Đavoljoj varoši je prelepo i nestvarno iskustvo.

– Velika zahvalnost kompaniji ‘Planinka’ kao domaćem investitoru koji je iza svega ovoga i zaista jedan motor razvoja Kuršumlije i domaćinu Raši Raičeviću na svemu što je uradio, a Vlada Republike Srbije se bavi sređivanjem turističkog potencijala i promocijom turističkog potencijala ne samo Topličkog okruga već i Jablaničkog okruga – navodi premijerka.

Ona je istakla da uz investiciju od milijardu osamsto miliona evra u put preko Radan planine za rekonstrukciju, dogradnju i sanaciju, mogu da se povežu ta dva prelepa okruga sa fantastičnim turističkim potencijalima.

– Možemo da spojimo praktično četiri banje – banju u Medveđi sa tri banje u Kuršumliji: Lukovsku, Kuršumlijsku i Prolom, ali takođe Caričin grad u Lebanu i Đavolju varoš, i da onda to kao jedinstvenu turističku ponudu koja je jedinstvena po lepoti u Evropi prezentujemo čitavom svetu i ovde dovedemo mnogo više turista nego što oni imaju u ovom trenutku – poručila je Brnabić.

Premijerka je istakla da očekuje neuporedivo veći broj turista u ova dva okruga, kada se svi radovi u ova dva okruga završe. U prvih sedam meseci ove godine broj dolazaka stranih turista u Krušumiliji već je dupliran u odnosu na isti period prošle godine.

Završeno je uređenje rasvete i ozvučenja, kao i uređenje vidikovca i stepeništa u prostoru ovog spomenika prirode, a u planu je izgradnja vizitorskog centra Đavolja Varoš. Spomenik prirode „Đavolja varoš“ je geomorfološki fenomen na jugu Srbije, smešten na obroncima planine Radan.

Ovaj lokalitet čine 202 zemljane figure nastale erozijom, kao i izvori jako kisele vode i mineralizovane vode. Zemljane figure, visine od 2 do 15 metara i širine od 0,5 do 3m, sa kamenim „kapama“ na vrhu, rezultat su erozivnog procesa koji traje vekovima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Ovaj vredni lokalitet stavljen je pod zaštitu države još od 1959.godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite, a ukupno je zastićeno 67 hektara površine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter