Izvor: Newsmax
03.10.2023 u 15:49
0

RIČARD GRENEL TVRDI: Bela kuća stoji iza pojačanja tenzija između Srbije i Kosova

Bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel kaže da je Bela kuća odgovorna za ubrzanje kada je reč o trenutnom rasplamsavanju tenzija između balkanskih naroda Srbije i Kosova.

„KOSOVO JE ŽRTVA GENOCIDA, BANJSKA JE KAO KRIM“: BOLESNA I PROVOKATIVNA IZJAVA NEMAČKOG MINISTRA i NOVI UDAR NA SRBIJU!

„Realnost je da je ovaj sukob uglavnom rešavala Trampova administracija“, rekao je Grenel tokom nastupa na „Američkoj agendi“. „Bio je to još jedan od ovih regionalnih sukoba koji su se rasplamsali i predsednik Tramp je to rešio.

„Mi, još u Trampovoj administraciji, pričali smo o smanjenju NATO trupa i, ako razmislite o tome, to Amerikancima štedi mnogo novca. Imamo veliku debatu u ovoj zemlji o tome da li Amerika treba da plaća bezbednost ili ne. Bilo da se radi o mirovnim operacijama UN ili operacijama NATO-a, američki poreski obveznici plaćaju čitavu gomilu novca.“

„Tim Džezefa Bajdena je došao i u suštini rekao da Amerika neće biti umešana; pustićemo Evropljane da se izbore sa ovim i ono što zvuči kao da bi bila dobra ideja odmah je propalo“, nastavio je on. „Bez rukovodstva SAD situacija se razvija u užasnu situaciju.

„Dakle, sada dodajemo trupe NATO-a u situaciju u kojoj smo želeli da smanjimo NATO trupe. Britanci su najavili ulazak 600 novih vojnika na Kosovo. Ovo je situacija koja se sa američkim vođstvom apsolutno može rešiti, a ne zle američke čizme na zemlji“.

Bivši Trampov obaveštajni zvaničnik rekao je da situacija zahteva vrstu američke diplomatije koja je posredovala u istorijskom paktu između Srbije i Kosova 2020. On je rekao da su se odnosi između dve suparničke nacije od tada pogoršali do te mere da čak i demokrate priznaju da postoji problem.

„Dodaću ovde jedan mali deo: kada sam bio u regionu poslednji put, naleteo sam na demokratskog američkog senatora koji je takođe bio u regionu, i on mi se poverio i rekao: ‘Bože, znaš, Ne slažem se sa vama u mnogo čemu, ali ova situacija je izmakla kontroli i Bela kuća mora da učini više“, rekao je on. „Vratio sam se kući posle tog sastanka — to je bilo ovog leta — i Bela kuća me je pozvala i želela da mi daju brifing o tome šta sam video u regionu.

Grenel kaže da je američka administracija napravila grešku i kada je reč o poslednjim događajima

„Napravili su grešku ovih poslednjih nekoliko dana kada su rekli da Srbija povećava trupe dok Srbija zapravo smanjuje trupe na granici. Moraju da razjasne svoje činjenice

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter