Izvor: BSC Happy/Tanjug
09.07.2023 u 19:27
1

POČINJE RASPRAVA O SMENI BASTE: Predlog za razrešenje ministra uputila Ana Brnabić

Inicijativa Jedinstvene Srbije i Socijalističke partije Srbije

Poslanici Skupštine Srbije počeće u ponedeljak, 10. jula raspravu o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Predlog za razrešenje ministra privrede u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu Jedinstvene Srbije (JS) i Socijalističke partije Srbije koji su Bastu i predložili za člana Vlade. U zahtevu Jedinstvene Srbije koji je upućen premijerki se traži da se Basta, imajući u vidu da je stranka donela odluku da se on razreši sa svih stranačkih funkcija, smeni i sa mesta ministra privrede.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je naveo da je Basti dat rok da podnese ostavku na funkciju ministra, a kao razlog se navodi njegova izjava da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu. Kako se dalje navodi, Bastine izjave su dijametralno suprotne programu JS i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije.

“U svakoj državi na svetu ako se neki ministar ne slaže sa državnom politikom koju sprovodi vlada taj podnosi ostavku”, naveo je Marković u zahtevu za smenu Baste, dok je SPS poslao dopis u kome kažu da su saglasni sa zahtevom JS. Basta je za ministra privrede, inače, izabran na predlog Jedinstvene Srbije.

Poslanici su 22. juna glasali da se tačka o razrešenju ministra privrede uvrsti na dnevni red po hitnom postupku aktuelne sednice koja je počela još 30. maja. Na dnevnom redu sednice su još i izveštaj Saveta REM-a, formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi zašto je došlo do masovnih ubistava u Srbiji, kao i Predlog za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Poslanici su završili raspravu o svim tim tačkama, dok su o smeni Gašića čak i glasali, te je skupština odlučila da ne izglasa nepoverenje ministru unutrašnjih poslova. Nedavno je u Službenom glasniku objavljeno da će potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeti ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “POČINJE RASPRAVA O SMENI BASTE: Predlog za razrešenje ministra uputila Ana Brnabić”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter