Izvor: TANJUG
10.12.2022 u 11:13
0

ŠOLE IZNEO STAV VAŠINGTONA: „Pregovori sa Prištinom da se ubrzaju, nema EU bez sankcija Rusiji“

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će biti u američkoj delegaciji u poseti Beogradu iduće sedmice, izjavio je da nema odredjenog datuma za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da se pregovori moraju ubrzati.

ŠOLE SLEDEĆE NEDELJE U PRIŠTINI: Izbore treba odložiti dok ne dođe vreme kada se mogu održati bez podsticanja nestabilnosti i nasilja

Na pitanje da li postoji konkretan rok do kada SAD očekuju da se postigne održivi dogovor Beograda i Prištine, Šole kaže da je teško precizirati tačan datum jer su pregovori napeti, prenose mediji. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Naš stav je prilično jednostavan-pregovori se moraju ubrzati. Teško smo radili da podržimo kolege iz EU, Kosova i Srbije u promociji evropskog procesa. Nismo imali duplih standarda i radimo sve što možemo da obe strane nadju zajednički jezik, jer što duže ovo traje duži će biti put Kosova i Srbije u ostvarivanju punopravnog članstva u EU – kazao je Šole.

Viši politički savetnik američkog državnog sekretara dodao je da očekuje da uskoro vidi napredak na tom polju i naveo da je jedna od stvari o kojima će razgovarati sa kolegama iz regiona sledeće nedelje na koji način SAD mogu pomoći, ali i o podsticanju obe strane da napreduju velikom brzinom u pregovorima.

Odgovarajući na pitanje da li je plan koji je pre nekoliko dana u Beograd i Prištinu doneo izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak dobra osnova za razgovore, Šole ističe da SAD u potpunosti podržavaju sve što radi EU, te da su stalno u kontaktu.

– Ovo su pregovori, nešto što je bilo predstavljeno na početku ne mora nužno da bude i na kraju, takva je priroda svih pregovora. Poslednjih meseci smo se trudili da uradimo sve što je u našoj moći da podržimo proces, ali i da stavimo do znanja da očekujemo od obe strane da se hitno uključe, pokažu fleksibilnost i dobru volju tokom pregovora – poručio je Šole.

Govoreći o poseti specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara regionu 12. decembra, Šole je naveo da je ta poseta važna i da je pokazatelj da su SAD posvećene regionu i i održavanju mira na Zapadnom Balkanu.

– Dolazim i ja i predvodiću delegaciju koja prvo stiže u Prištinu, pa u Beograd. Svakako da smo bili zabrinuti zbog nasilja u utorak na severu Kosova u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici – kazao je Šole.

Istakao je da trenutna dešavanja potvrdjuju njegov stav da bi zakazane izbore na severu KiM trebalo odložiti, jer oni ne bi doprineli miru i stabilnosti.

Dodao je da je saglasan sa stavom ambasadora SAD u Prištini Džefrijem Hovenijem oko toga da niko ne treba da pribegava nasilju i zastrašivanju, kao ni upotrebi eksploziva.

Istakao je da trenutna dešavanja potvrdjuju njegov stav da bi zakazane izbore na severu Kosova trebalo odložiti, jer oni ne bi doprineli miru i stabilnosti.

– Moramo biti obazrivi i sigurni da kada uopšte dodje do izbora sve protekne u demokratskom duhu, bez bilo kakvih političkih zastrašivanja i fizičkog nasilja. To je naš stav i o tome ću razgovarati sledeće nedelje sa svojim kolegama na Zapadnom Balkanu – kazao je Šole.

Kada je reč o uvodjenju sankcija Rusiji, a na pitanje da li će se nastaviti sa insistiranjem da se spoljna politika Srbije usaglasi sa spoljnom politikom EU, Šole navodi da Srbija mora da bude usaglašena sa Evropom po pitanju Rusije i Ukrajine, ukoliko želi da bude članica EU.

– Svakako smo zahvalni što je Srbija u medjunarodnim institucijama osudila ruski ilegalni i neopravdani rat u Ukrajini, ali ako Srbija želi da ostvari svoju ambiciju i bude i dalje integrisana u Evropi, vrlo je jednostavno – mora da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. To bi bila naša poruka – naveo je Šole.

Dodao je da će osuda Rusije biti jedna od tema sledeće nedelje na sastancima sa srpskim političkim vrhom, ali da će se govoriti i o dešavanjima u regionu i bilateralnim odnosima Srbije i Amerike.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter