Izvor: tanjug
30.01.2024 u 16:52
0

TEŽE SNABDEVANJE NEGO ZA DRUGE: Kao vojno neutralnoj državi nam je otežano da se naoružavamo

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je u trenutnim geopolitičkim okolnostima Srbiji kao vojno neutralnoj državi teže da se naoružava.

PETKOVIĆ: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije, videcemo

„Da su normalni geopolitički uslovi, mi bismo možda imali i prednost, jer ne isključujemo ni jednu stranu sveta, ali danas to nije prednost, nego je nešto što velike sile neće da čuju. Ili nije prihvatljivo da se niste svrstali, jer čim se ne svrstate, vi ste protiv nekog drugog“, izjavio je Vučević nakon obilaska statičkog prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni „Topčider“.

On je istakao da i pored svih poteškoća pri nabavci opreme iz inostranstva, na svakom prikazu dela naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije moguće videti nešto novo.

„Tako da mi uspevamo, da ono što treba da stigne, nekako stigne u Srbiju. I kao što je rekao i predsednik Republike (Vučić), mi nikada ne pokažemo ili ne prikažemo, sve ono što imamo u ovom trenutku. Tako da i ovo što je rekao predsednik da će biti prikazano narednih dana, opet neće predstavljati sve ono što imamo“, rekao je Vučević. On je podsetio nam je nabavka sa zapada otežana, da iz Rusije nije moguće ništa nabaviti zbog sankcija, dok se za nabavke iz Kine „zatvara vazdušni prostor da ne može da dođe do Srbije“.

„Pored svega toga, mi smo mnogo toga dobrog kupili za Vojsku Srbije. Imam potrebu da ponovo istaknem značajnu ulogu odbrambene industrije Srbije u opremanju i naoružavanju Vojske Srbije.

I tu se vidi značaj odluke države da se sačuva odbrambena industrija Srbije. Uz sve mane i vrline, uz sve izazove i probleme, danas naša industrija mnogo toga proizvodi što je potrebno i neophodno da bi Srbija čuvala svoju nezavisnost i suverenitet“, poručio je Vučević.

Upitan da prokomentariše nabavku helikoptera „blekhok“ od strane Hrvatske, Vučević je podsetio da je Hrvatska nabavila i oklopna vozila „bredli“ i da im iz Francuske stiže eskadrila „rafala“. „Hrvatska vojska postaje zaista sve jača i jača. Interesantno je da je Hrvatska odredila kasarnu u Belom Manastiru, gde će stacionirati svoje oklopne jedinice, odnosno „bredlije“.

Sumnjam da je za Mađarsku to namenjeno, tako da je za nas to isto jedna poruka ili nešto o čemu moramo da vodimo računa“, naveo je Vučević. On je zaključio da se svi naoružavaju i da samo naivni mogu da pričaju da je to glupost, rasipanje ili „da se bacaju pare u bunar“. „Mi trošimo onoliko koliko možemo i trošimo u skladu sa okolnostima koje nam određuju pitanja bezbednosti i sigurnosti naše države. A mislim da je daleko iza nas vreme kada su nas uveravali da nam vojska ne treba“, rekao je Vučević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter