Izvor:
04.09.2017 u 00:30
0

TRAMP UPOZORIO: SAD prekidaju trgovinu sa svima koji posluju sa S.Korejom?

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je danas da SAD razmatraju prekid trgovine sa svim zemljama koje posluju sa Severnom Korejom.

"SAD razmatraju, pored drugih opcija, obustavu celokupne trgovine sa svakom zemljom koja posluje sa Severnom Korejom", napisao je on na Tviteru, prenele su agencije.

Tramp: Da li bih napao Severnu Koreju? Videćemo…

Američki predsednik Donald Tramp danas je, na novinarsko pitanje da li bi napao Severnu Koreju, dao kratak odgovor: "Videćemo", a to je rekao nakon što je Pjongjang saopštio da je izveo svoju dosad najsnažniju nuklearnu probu kao korak dalje u razvoju oružja koje može da pogodi bilo koji deo SAD.

Najnovija provokacija izolovane komunističke zemlje povećava opasnost s kojom se Amerika suočava, rekao je Tramp ranije u nizu tvitova, dodavši da je "priča o smirivanju" besmislena, prenosi AP.

"Oni razumeju samo jedno!", napisao je Tramp, ne precizirajući na šta misli, dok se pripremao da se sastane sa svojim nacionalnim bezbednosnim timom, a nekoliko sati kasnije je novinarima u Vašingtonu dao kratak odgovor: "Videćemo" na pitanje o mogućnosti napada na Severnu Koreju.

Reč je, inače, o prvoj nuklearnoj probi otkako je Tramp u januaru preuzeo dužnost predsednika SAD, napominje američka agencija.

Južnokorejska meteorološka služba je saopštila da je veštački zemljotres uzrokovan eksplozijom bio pet do šest puta jači nego potresi izazvani prethodnim takvim probama Pjongjanga, kojih je dosad bilo pet.

Bez sumnje testirana napredna nuklearna naprava

Sjedinjene Američke Države nemaju razloga da sumnjaju je Severna Koreja testirala "naprednu nuklearnu napravu", izjavio je danas neimenovani američki obaveštajni zvaničnik.

"Nemamo ništa što bi nas navelo da sumnjamo da je ovo bio test napredne nuklearn naprave", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, a prenosi Rojters.

Putin ne planira da razgovara sa Kim Džong-unom

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da pozove telefonom severnokorejskog lidera Kim Džong-una, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da je Putin razgovarao o nuklearnom testu koji je sprovela Severna Koreja sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i da su obojica lidera izrazila veliku zabrinutost oko bezbednosti na Korejskom poluostrvu, preneo je Rojters.

Putin je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da se ne prepušta emocijama i da postupa "mirno" i "uravnoteženo", navodi Tass.

"On je istakao da sveobuhvatno rešenje na nuklearne i druge probleme Korejskog poluostrva može biti postignuto samo političkim i diplomatskim sredstvima", rekao je Peskov obraćajući se novinarima.

Peskov je dodao da je Putin razgovarao telefonom i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i da su njih dvojica osudili probu Pjongjanga.

Si će se na "odgovarajući način pozabaviti" Severnom Korejom

Predsednici Kine i Rusije, Si Djinping i Vladimir Putin, saglasili su se danas da se na "odgovarajući način pozabave" najnovijim nuklearnim testom Severne Koreje, javila je kineska državna agencija Sinhua.

Kako navodi ta agencija, dvojica lidera saglasila su se da se drže cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održe blisku komunikaciju i koordinaciju kako bi se pozabavili novom situacijom.

Putin i Si sastali su se na marginama samita grupe zemalja Briksa u jugoistočnom kineskom gradu Sjamen, napominje Rojters.

alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter