Izvor: BSC HAPPY/TELEGRAF
22.09.2023 u 19:34
0

PREDSEDNIK VUČIĆ DIREKTNO IZ NJUJORKA: Imaću važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije o pridruživanju EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, a direktno iz Njujorka obratio se građanima Srbije.

O sastanku sa predsednikom Južne Koreje

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku i sa predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju.

– Imali smo veoma važan sastanak. Veoma je važno da napravimo saradnju i o zaštiti životne sredine i u vezi sa drugim sektorima. Koreja je četvrta azijska ekonomija i 10.ekonomija sveta, jedna od ekonomskih sila. Oni su podigli centralnu Evropu. Razgovarali smo o digitalnoj tehnologiji, poljoprivredi, oko automobilske industrije, pričali o EXPU 2027. Pozvao sam predsednika da poseti Srbiju – naglasio je Vučić.

Važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije o pridruživanju EU

Predsednik je rekao da ga očekuje i izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup – rekao je Vučić.

Kazao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade – da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji.

Oklopna vozila kod Raške

Komentarišući kolone oklopnih vozila kod Raške, Vučić je odgovorio da nisu podigli borbenu gotovost, već da je reč o redovnoj vojnoj vežbi.

– Ako bude podizanja borbene gotovosti, bićete obavešteni.

– Prvi put sam pomenuo i temu KiM zbog potencijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – napomenuo je.

Pritisci i napadi Prištine

– Sve ostalo što ne mogu da razumem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na naš narod i verujem da ću u oktobru mesecu imati najvažniji razgovor sa Sijem, gde će na moju molbu, uveren sam, jedna od izuzetno važnih tema biti i Kosovo i Metohija – istakao je predsednik.

Govoreći o sastanku sa Lajčakom i kako je on protekao predsednik je odgovorio:

„PISMO BLINKENU JE GREŠKA“: Eskobar poručio Kurtiju da prestane sa optužbama na račun Lajčaka i Borelja

– Protekao je. Razgovarali smo, i tako. Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka, ja bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Pošto znam da ni on nije u lakoj poziciji, jer najlakše je svima da okrive njega, da okrive (Žozepa) Borelja ili nekog drugog, nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu. To je potpuno jasnou. Ali sam vrlo zabrinut. Kad imate posla sa nekim ko nije razuman, teško je da sagledavate budućnost na realan i objektivan način, jer nikada ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet – rekao je Vučić.

Kaže da je razgovarao i sa drugim predstavnicima SAD, ali kao što je i juče rekao nije dobro da sve uvek bude za javnost.

O svom govoru u UN

– Mnogi su užasnuti mojim govorom, neki su vidim presrećni. Oni koji su užasnuti, prebacivali su mi pa sam razgovarao s njima. Ali to su činjenice. Ni mi Srbi nismo uvek dovoljno racionalni, i kod nas uvek postoje ti iracionalni elementi, ali u svakom slučaju ja sam govorio iz srca i glave, a da li ću zbog toga da imam i ličnu glavobolju, to je izvesno, ali verujem da Srbija zbog toga neće imati bilo kakvih negativnih posledica.

Napadi na Srbe na KiM

–  Mislim da nikoga i ne poznajem u tom delu kosovskog pomoravlja, osim što sam nekog od njih video na nekom od sastanaka. To je čovek koji kad čuje da bi neko mogao da dođe na liturgiju u Gračanicu kaže „uhapsiću te“. On dnevno mora da dostavlja Aljbinu Kurtiju broj uhapšenih Srba.

O lažima da se nije video sa Bajdenom

– Da budete protiv svoje zemlje, svog naroda, samo zato što niste dobili funkciju i fotelju, to govori o njima. Prvo su rekli nisi bio s Bajdenom, bio sam s Bajdenom. I? Bio sam s još mnogo ljudi. I šta sad? Kao deca, pojma nemaju šta će od besa, mržnje, a zaboravljaju da kažu da se Osmani nije videla ni sa predsednikom Koreje, ni sa potpredsednikom Kine, ni sa mnogim drugim predstavnicima. Ali takvi su nam ti iz takozvane elite, samo kad je njihovom delu leđa dobro, a u suprotnom biće im Srbija država i nosioci vlasti krivi za sve – naglasio je Vučić.

– Kada vodite državu, to nije igračka. Morate da imate najširi pogled, da grizete i da se borite svakog dana, na svakom mestu, gde god se pojavi rupa, da je začepite… Nekada uspete, nekada ne. Imali smo Marko i ja još sastanaka sa različitim političkim predstavnicima, izabrali smo da ne govorimo sve.

Odgovor opoziciji povodom izbora

Predsednik je poručio i da će po povratku u Beograd napisati odgovor opoziciji povodom zahteva za održavanje izbora, a da će narod reći svoje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter