Izvor:
07.10.2019 u 13:47
0

UZIVO NA HAPPYTV.RS: ERDOGAN U BEOGRADU – Najbolji odnosi dve zemlje u istoriji! (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Plan posete

Svečani doček Erdoganu biće priređen danas ispred Palate Srbije, posle kojeg će razgovarati s Vučićem.

Erdogan i Vučić će pre razgovora obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a posle sastanka će voditi sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, na kojoj će biti potpisano više bilateralnih dokumenata.

Danas će biti održan i srpsko-turski poslovni forum, uz učešće delegacija dve zemlje.

Drugog dana posete turskog predsednika, Vučić i Erdogan će učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH koju će predstavljati sva tri člana Predsedništva BiH, predsedavajući, hrvatski član Željko Komšić, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

U utorak će Erdogan, Vučić i članovi Predsedništva BiH prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, u Sremskoj Rači.

UOČI POSETE: Erdogan o odnosima dve zemlje: Odlično

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji. Erdogan je to rekao u četvrtak u Njujorku tokom kratkog susreta sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačić, u okviru generalne debate 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Dolazak Erdogana i štrajk taksista: Očekuje se potpuna blokada Beograda

Uz dolazak predsednika Turske i probleme u saobraćaju koje takvi događaji nose i taksisti su najavili nastavak štrajka koji je počeo prošle nedelje.

Zbog toga, određene beogradske ulice će biti zatvorene za saobraćaj, pa se u glavnom gradu očekuje saobraćajni kolaps. Očekuje se da gužve počnu od 11:45 kada turski predsednik sledeće na surčinski aerodrom i kreće put Palate Srbija.

Taksisti su odustali od radikalizacije protesta koja je podrazumevala blokadu mostova, ali će u 12 časova, iz bloka 70 krenuti kolona taksista, pa se očekuje da se na putevima na Novom Beogradu stvori najveća gužva. Istovremeno će taksisti krenuti i sa Obrenovačkog puta (Čukarica), od bivše hale Pionir (Palilula) i iz Kumodraške ulica (Voždovac).

UOČI POSETE: "Srbija ima šansu na tržištu od 1,6 milijardi ljudi"

Uoči posete predsednika Turske Srbiji direktor agencije za sertificiranje Halal kvaliteta Samir Tandir je govorio o odnosima dve zemlje, kao i velikim potencijalima za ekonomsku saradnju.

UOČI POSETE: Ambasador Turske: I mi smo balkanska zemlja

Na molbu da prokomentariše verovanje dela javnosti u Srbiji da kroz ekonomsku saradnju Turska zapravo želi da proširi i učvrsti svoj politički interes na Balkanu, turski ambasador u Srbiji Tandžu Bilgič je rekao da je Turska balkanska zemlja i deo Balkana i da je pogrešno govoriti da ta zemlja traži politički uticaj na tim prostorima.

UOČI POSETE: Erdogan o Kosovu: Svaki sporazum prihvatljiv za Tursku

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je Turska spremna da da sve od sebe da se reši problem Kosova i dodaje da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Ekonomija u fokusu posete

Sa Erdoganom će u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje, a biće otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju još jedne. Takođe, biće potpisano još desetak sporazuma između dve zemlje.

Inače, od poslednje posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji pokrenuto šest novih fabrika turskih investitora.

Kreću i radovi na auto-putu Beograd – Sarajevo

U utorak će, u prisustvu predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, biti označen početak radova na auto-putu Beograd – Sarajevo. Radovi kreću deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Erdogan stigao u Beograd

Avion turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sleteo je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Erdoganov avion sleteo je nešto pre podneva u Beograd, a turskog predsednika, koji je došao u dvodnevnu posetu Srbiji, dočekuje srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Počeo svečani doček

Ispred Palate Srbija u toku je svečani doček, intoniraju se himne, ispaljuju svečani plotuni, garda je spremna…

Ispred Palate Srbija i Hidajet Turkoglu

Na svečanom dočeku, pored brojnih zvaničnika dve zemlje, predsednici su se pozdravili i sa predsednikom Košarkaškog saveza Turske Hidajetom Turkogluom.

"Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije"

Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, predsednici će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", posle čega sledi tet-a-tet sastanak dvojice državnika.

Tokom posete Erdogan će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učestvovati na samitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo.

Prve izjave dva predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas u Beogradu uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija.

Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osećajte se kao kod kuće – rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja dilomatskih odnosa.

13:10

Prve izjave dva predsednika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas u Beogradu uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija.

"Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osećajte se kao kod kuće", rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja dilomatskih odnosa.

13:20

"Turska Srbiji prilično predvidiv partner"

Bivši ambasador Jugoslavije u Turskoj prof. Darko Tanasković kaže da je na bilateralnom planu Turska Srbiji stabilan i u ovom trenutku prilično predvidiv i konstruktivan partner.

"Na regionalnom planu to je jedna makroregionalna sila koja u Srbiji vidi kontruktivnog partnera i nekoga preko koga i sa kojim može da ostvari svoje interese u regionu", dodao je Tanasković i dodao da je "očigled.

13:33

Međedović: Odnos Srbije i Turske prijateljski, čak i opušten

Član upravnog odbora Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović kaže da su se odnosi dve zemlje drastično promenili.

"Bili smo u nekoj dugoj tišini zbog dešavanja devedesetih i trajalo je veoma dugo dok je Turska prepoznala potencijale na celom Balkanu, ne samo u Srbiji", rekao je Međedović. Naveo je da je danas taj odnos potpuno prijateljski, čak i opušten.

"Turci inače nisu poznati za opuštene odnose, oni imaju raznih tenzija u svetu i bave se svetskom politikom i to je potpuno normalno da oni imaju i tenzija širom sveta, ali mogu da kažem da je kod nas potpuno opušteno sada", dodao je Međedović.

13:55

Tet-a-tet

U toku razgovor u četiri oka predsednika Srbije i Turske.

14:30

Drugi sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kojim predsedavaju šefovi države Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, počeo je danas u Beogradu.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je veoma važno što počinje da se realizuje projekat koji su inicirali predsednici Srbije i Turske, izgradnja prsten auto-puta Beograd-Sarajevo.

15:00

Pripremni radovi na prvoj deonici ovog auto-puta, od Sremske Rače do Kuzmina, završeni su, i sutra je početak glavnih radova, pre svega na mostu preko Save. Takođe je važno što ćemo na ovoj deonici imati i zajednički granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekla je Mihajlovićeva.

Jedna od najboljih turskih kompanija, Enka, radiće zajedno s američkim Behtelom na izgradnji Moravskog koridora, što je projekat od kojeg očekujemo da donese potpuno nove tehnologije u oblasti infrastrukture u Srbiji- rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: B92
Foto: Predsedništvo Srbije/Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter