Izvor: Happy BSC
10.08.2022 u 13:42
0

VESIĆ O NEGOVANJU KULTURE SEĆANJA: Beograd je poslednjih devet godina konačno ponovo postao srpski grad

Narodni poslanik Goran Vesić govorio je danas o promeni imena i negovanju kulture sećanja godinama unazad u Beogradu.

GORAN VESIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: OTVORENI BALKAN nije zamena za EU, ali je način da zajedno SARAĐUJEMO

– Politika negovanja kulture sećanja je Vučićeva politika. Vučić je predložio da Stefan Nemanja dobije velelepni spomenik Beograda, da se deo obale Save nazove Obala jasenovačkih žrtava kao i da ulicu u našem gradu dobije srpski mučenik Ljuban Jednak. Podržavao je sve moje napore da ulicu dobiju žrtve ustaškog pokolja u Glini 1941. godine, da ulice dobiju i knez Pavle Karadjordjević, i princeza Olivera, i kneginja Julija, i kraljica Draga – rekao je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Imali smo jedan broj ulica koje nisu imale nikakve veze sa Srbijom i Beogradom, a s druge strane čak su se i zvale po imenima ljudi koji su radili protiv naše zemlje i mrzeli naš narod. Kada sam predložio da jednu od ulica nazovemo po Blagoju Joviću, atentatoru na Antu Pavelića, počela je orkestrirana hajka na mene ali ne u Zgrebu već u Beogradu. Niko u Zagrebu reč nije rekao protiv toga, niko nije želeli da bude protiv nekoga ko je ubio Antu Pavelića i da se javno stavlja na njegovu stranu. Zato ste ovde mogli da čujete od jednog dela javnosti u Beogradu da sam predložio da terorista dobije ulicu u našoj prestonici, čak je jedna profesorka istorije izjavila kako Ante Pavelić nikada nije bio pravosnažno osudjen, što apsolutno nije istina.  Ante Pavelić je bio pravosnažno osudjen u Kraljevini Jugoslaviji i to za atentat na kralja Aleksandra. Nikada neću zaboraviti šta mi je jedan moj prijatelj novinar rekao: “Fontanu na Slaviji će ti još i oprostiti ali ulicu Blagoja Jovića, neće nikada” – kazao je on. 

Prema njegovim rečima, mi smo zapravo dali ime ulici čoveku koji je smrtno ranio najvećeg zlotvora srpskog naroda.

– Da li možete da verujete da se oko toga vodila rasprava!? Najveći napadi koji su vodjeni protiv mene dok sam bio u gradu, jeste zato što je Beograd opet postao srpski grad -rekao je Vesić i dodao: 

– Ukinuli smo imena nekih ulica koje nikakve veze više nisu imali sa Beogradom, kao što je ulica Petra Zrinskog ili Mateje Gubca. Bivša Štrosmajerova ulica u Zemunu je sada ulica Kneza Pavla Karadjordjevića.

– Postoje još uvek gradovi u Srbiji koji imaju na primer Hrvatsku ulicu, što je bio slučaj u Borči do pre tri godine, mislim da to zaista nije primereno. Ili ulicu Gustava Krkleca koji je do aprila 1941. godine živeo u Beogradu pa je od 1941-44. živeo u Zemunu i radio u ustaškim novinama da bi se posle oslobodjenja Beograda vratio u stari deo grada kao da se ništa nije dogodilo – zaključio je Vesić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter