Izvor: novosti
09.09.2022 u 12:23
0

VUČIĆ I KATALIN NOVAK SE OBRAĆAJU JAVNOSTI: Između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za predsednicu Mađarske Katalin Novak, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučić i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Novak razgovaraju u četiri oka, a zatim će uslediti i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Posle toga, predviđene su izjave za medije srpskog predsedika i mađarske predsednice.

Obraćanje medijima

Vučić je nakon sastanka rekao da je trgovinska razmena između Mađarske i Srbije dostigla najveću stopu od svih zemalja. Dodaje da je ona četvrti trgovinski partner Srbije.

– Naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome. Naša saradnja je toliko napredovala i politična i ekonomska – kazao je Vučić.

Kako kaže, između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo.

Do kraja 2025. godine verujemo da će biti završena brza pruga Beograd – Budimpešta i za 2 sata i 45 minuta možemo stići do centra Budimpešte, kazao je predsednik Srbije.

On se zahvalio Katalini Novak koja pruža podršku na „evropskom putu“ Srbije i dijalogu Beograda i Prištine, kao i na saradnji po pitanju energetike.

– Hvala Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta, što ćemo zimu moći lakše i spokojnije da dočekamo, što ne bi mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Orbana – kazao je Vučić.

Novak se zahvalila predsedniku Vučiću i na saradnji kada su migranti u pitanju.

– Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zato ćemo mi svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije EU, kao i ostalih zemalja Zapadnog balkana – rekla je Novak.

Katalina Novak kaže da posledice sankcije Rusiji više pogodile Evropu.

– Cene rastu, dakle, oni koji su uveli sankcije, računali su da će ozbiljnije pogoditi Rusiju, što se nije dogodilo – kazala je Novak.

Ističe da razume što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da je to pravo suverene zemlje da odluči da li je spremna da uvede sankcije ili ne.

Katalina Novak: Rat u Ukrajini će se odužiti, razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje

– To što danas imamo ovako dobre odnose to može da bude i prirodno za nas, ali se samo po sebi ne podrazumeva. To što danas živimo u miru i što Mađari u Srbiji mogu da žive mirno, kao i Srbi u Mađarskoj, kao i to što se rukovodioci dve zemlje slažu i sarađuju, to nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću što se zalaga za to i da dostignemo nivo koji nismo mogli da imamo ranije. Razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje i regionu i celom svetu. Ovo nije jednostavan period. Pomenula bih rat u Ukrajini, sankcije, energetsku krizu koja je posledica sankcija, ima posledica i u Srbiji i u Mađarskoj i šire. Rat će se po procenama odužiti i zato uvek naglašavamo značaj mira – rekla je ona.

Katalina Novak je ukazala i na demografske probleme, a predsednik Vučić istakao je da „nam ne vrede svi putevi koje radimo, ako nemamo dece“.

Sastanak sa premijerkom Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija, najavljeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Novak će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novak će se tokom posete Srbiji sastati i liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i otvoriće Mađarski učiteljski fakultet u Subotici koji radi u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter