26°C

Beograd

Photo: Youtube/printscreen

Izvor: tanjug

Parastos stradalim Srbima u Zalazju

Dvadeset osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni biće obeleženo danas kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Tim povodom biće služen parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera, piše RTRS.

Parastos će biti služen i žrtvama iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine. Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Pomenu će prisustvovati predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

PROČITAJTE I OVO

DAČIĆ: Odluke o odvaranju granica menjaju se svakog dana, Grčka ima interes DA OTVORI zbog turizma!

Oglasio se BRANKO RUŽIĆ: Dobro sam, biću 14 dana u izolaciji!

Petar Škundrić stao U ODBRANU SINA: On nije RAZBIJAO, SAMO JE SVRATIO na DEMONSTRACIJE!

Ne zanemarujte OVAJ SIMPTOM! On ukazuje na KOVID INFKCIJU!

Danas je CRVENO SLOVO! OVO nikako NE SMETE da RADITE!

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, desetoro je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

U Srebrenici će biti služena sveta liturgija u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, a članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posetiće mesta stradanja, položiti cveće kod spomen-obeležja i zapaliti sveće.

U crkvi u Srebrenici večeras će biti večernje bogosluženje, a potom i veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Današnjim pomenom biće završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sećanja na poginule Srbe.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Ove godine, zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vreme ne posjećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja virusa korona.

Organizator ovog obeležavanja je Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti