Izvor: BSC HAPPY/ANADOLIJA
04.08.2023 u 15:58
0

ANTIRATI PROTEST U ZAGREBU: “Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas” (FOTO)

Desetak aktvista civilnih udruženja razvilo je na glavnom zagrebačkom trgu transparente “Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas”, "Ne u naše ime” i “Nacionalizam ubija” kako bi, uoči sutrašnje proslave godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", upozorili na civilne žrtve ove akcije i na nekažnjavanje počinilaca.

Na Trgu bana Jelačića aktivisti udruženja Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Ženska mreža Hrvatske i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva održali su polučasovnu antiratnu akciju u znak sećanja na hrvatske državljane ubijene i proterane tokom i nakon vojno-policijske operacije “Oluja”.

Skup je, kao i prethodnih godina, obezbeđivala policija, zbog dela građana koji su verbalno negodovali protiv ovakvih aktivističkih poruka uoči godišnjice „Oluje“ i tzv. Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

TANJUG / HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Ispred spomenika banu Jelačiću razvili su transparente: “Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas”, „Ne u naše ime” i latinično-ćirilični natpis “Nacionalizam ubija”. „Još jednom poručujemo da imamo odgovornost ukazati na sistemsku politiku relativizacije, negiranja i umanjenja ratnih zločina koji su počinjeni nad stanovnicima Hrvatske srpske nacionalnosti. Izražavamo saosećanje prema svim žrtvama rata i zločina počinjenih u naše ime”, istaknula je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – ROSA.

TANJUG / HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Kako je rekla, nad građanima Republike Hrvatske srpske nacionalnosti za vreme i nakon operacije „Oluja“, pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili su veliki broj ratnih zločina, a najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran. “Ubijeno je više od 600 civila. Spaljeno je više od 22.000 kuća. Iz Hrvatske je tada izbeglo oko 200.000 njenih građana. Njihov je povratak godinama bio sistemski otežavan i onemogućavan”, dodala je Pamuković.

TANJUG / HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Aktivisti upozoravaju da su zločini u “Oluji“ odgovornost hrvatske države i da neodgovorno ponašanje predstavnika vlasti vodi u još dublje društvene podjele zbog nepostojanja iskrenosti i poštovanja prema svim žrtvama. “Suočavanje društva s ‘Olujom’ treba biti utemeljeno na utvrđivanju činjenica o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja. Suočavanje je garancija da se istorija neće ponavljati”, navela je Pamuković.

Aktivisti zahtevaju procesuiranje odgovornih za ratne zločine i informisanje javnosti o procesuiranju svih zločina počinjenih za vrijeme i nakon operacije “Oluja”. Pamuković je podsetila da je na obeležavanju godišnjice “Oluje” premijer Hrvatske Andrej Plenković 2020. godine obećao donošenje zakona o civilnim žrtvama rata, te otklanjanje poteškoća kako bi se građani srpske nacionalnosti osećali ravnopravnima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter