Izvor: AGENCIJE
12.12.2023 u 21:34
0

BEZBEDNOSNI TRILER U CRNOJ GORI: Kad se sukobe politika, pravda i policija

Tek što se stišala bura oko pregovora i formiranja nove vlade, Crna Gora je u novoj krizi, i to bezbednosnoj. U središtu svega nalazi se policija, na čije se čelo vratio smenjeni Zoran Brđanin.

U međuvremenu, novi ministar pravde iz redova Pokreta Evropa sad (PES) preti da će podneti ostavku u slučaju da na čelu policije ostanu „kadrovi Dritana Abazovića“, čime se direktno meša u rad partnera iz redova Demorkata koji su dobili kontrolu nad bezbednosnim sektorom prilikom pregovora o novoj vladi. Ovo su glavni akteri novog trilera u Crnoj Gori, koji se odvija paralelno sa objavljivanjem „Skaj“ poruka uhapšenih i odbeglih pripadnika istog bezbednosnog sektora, sa pripadnicima kavačkog klana.

MOTIV DOVEDEN U SUMNJU: Tužilaštvo se oglasilo o istrazi ubistva Vanje, materijalni dokazi potvrđuju izjave

„Ođe je bolesno podizati djecu“, kaže u kriptovanoj konverzaciji šef kavačkog klana Radoje Zvicer pripadnicima policijskog kartela koji je radio za njega, objavile su nedavno „Vijesti“.Paralelno sa objavljivanjem ovih prepiski, u kojima se pominju i ključna lica bezbednosnog sektora u Crnoj Gori, isti je, čini se, opet u problemu.

Sve je počelo smenom direktora policije Zorana Brđanina, a potom i smenom vlasti.

Smena i Skaj

Brđanina je smenila vlada Dritana Abazovića, ne otkrivajući tada tačno šta je razlog. Vršilac dužnosti direktora policije tada postaje Nikola Terzić, dok je na čelu Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) koje i izvršava sva hapšenja i najsloženije operacije, Predrag Šuković.

Upravni sud odlučuje da je Brđanin bespravno smenjen i da mora biti vraćen na fukciju. U međuvremenu, Abazovićeva tehnička vlada i zvanično prestaje sa radom.

Premijer postaje lider PES-a Milojko Spajić, koji je formirao vlast uz pomoć Demokrata Alekse Bečića. Demokrate žele kontrolu nad bezbednosnim sektorom i dobijaju je. Ministar policije je Danilo Šaranović, a ministar odbrane Dragan Krapović. Ministarstvo pravde odlazi u ruke Andreja Milovića (PES).

Brđanina pominje Milović, koji se sumnjiči da je sarađivao sa šefom kavačkog klana Zvicerom, čak i njih dvojica razmenjuju poruke. One se tiču toga ko će doći na čelo policije i Milović lobira za Brđanina.ipak, Upravni sud je odlučio i Šaranović poručuje da on po zakonu mora biti vraćen na funkciju. Njegov naslednik Terzić traži od vlade da ga smeni, jer ne želi da učestvuje u političkoj predstavi.

To se ubrzo i dešava, ali se situacija komplikuje.

Pravda ili policija

Ne samo da je na čelu policije čovek iz Skaj poruka, već dolazi do javnih čarki između Demokrata i PES-a. Ministar pravde Andrej Milović želi smenu i Šukovića i ostalih policijskih kadrova za koje kaže da ih je postavio Abazović.Milović je ubeđen da su oni montirali aferu Do Kvon, koja je naštetila PES-u pred parlamentarne izbore.

Odlazi toliko daleko da preti da neće biti ministar u slučaju da Abazovićevi kadrovi ostanu na čelu policije. Abazović, sa druge strane kaže da je imenovanje Šukovića tražio lično glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović.Onaj koji je nedavno dobio nagradu Stejt departmenta za borbu protiv korupcije.

Milović je, čini se, spreman da ide i protiv njega. Ali i protiv svojih partnera iz vlade.

Iako je policija u domenu ministra policije, a ne pravde, Milović u istoj traži smene i nova imenovanja, čime dolazi do raskola između partnera.

Još bitnije, dolazi do raskola u ionako krhkom bezbednosnom sektoru, koji je i dalje prepun kadrova mafije. Kako i da li će se razrešiti, sada je na Spajiću i Abazoviću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter