Izvor: tanjug
06.12.2022 u 16:01
0

Češka kao predsedavajuća Evropskom unijom predlaže koncept fazne integracije Zapadnog Balkana

Češka kao predsedavajuća Evropskom unijom na osnovu zalaganja EU za ubrzanje procesa članstva Zapadnog Balkana predlaže koncept fazne integracije.

U dokumentu češkog predsedništva Savetom EU u koji je Tanjug imao uvid, iznose se predlozi kako da se ubrza integracija zemalja regiona u EU, a na ovom dokumentu rad treba da nastavi i Švedska, koja sledeća predsedava Unijom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U dokumentu koji predlaže Češka navodi se koncept „fazne integracije“ ka politikama EU koji ima za cilj da pruži novi impuls procesu proširenja i procesu reformi kandidata za proširenje. Inače, prema deklaraciji koja treba da se usvoji na samitu EU/ZB u Tirani, Unija se zalaže da se ubrza proces članstva Zapadnog Balkana u EU i da se pokaže zemljama Zapadnog Balkana da se EU fokusira na proces proširenja i radi na ubrzanju.

U junu ove godine je Evropski savet pozvao EK i visokog predstavnika EU da daju predloge za postepenu integraciju Zapadnog Balkana i to u toku procesa proširenja u okviru revidirane metodologije. Za Srbiju i Crnu Goru, dve zemlje koje pregovaraju članstvo već više godina, značajni napredak u reformama treba da vodi u „ubrzanu suštinsku integraciju sa EU kroz fazni ulazak u individualne politike Unije, kao što je EU tržište i programi EU sa ciljem da se razvije potencijal takve integracije“, piše u češkom dokumentu.

Ubrzana integracija bi bila bazirana na pregovaračkim okvirima. Mere za podršku ubrzane integracije treba da uključe pojačanu finansijsku pomoć i poboljšano upravljanje uključujući učešće u radu Evropske komisije kao i prisustvo na brifinzima Saveta EU u relevantnim oblastima, predlaže Češka.

Mere za veći ekonomski potencijal treba da uključe odstranjivanje tehničkih granica za trgovinu, a veća finansijska pomoć treba da pruži prioritet jačanju lokalne ekonomije. Odlučujući faktor za identifikaciju takvih oblasti bi bilo usvajanje i primena relevantnog evropskog zakonodavstva i to bi bilo povezano sa otvaranjem i zatvaranjem merila u pregovorima, navodi Češka u svom predlogu.

Za EU je značajno da pojača svoje veze i saradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana. U maju 2022. godine ministri za spoljne poslove EU su razgovarali kako da sprovedu niz akcija za bližu saradnju.

U svom dokumentu, češko predsedništvo Unijom nabraja nekoliko konkretnih predloga u više oblasti.

RUTE I VUČIĆ NAŠLI ZAJEDNIČKI JEZIK U TIRANI: „Usaglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju!“

Navedene oblasti saradnje su zajednička bezbednosna, odbrambena i spoljna politika, zajednička borbu protiv hibridnih pretnji posebno dezinoformacija, prevencija šverca malokalibarskog i lakog naoružanja, izgradnja vojnih i odbrambenih kapaciteta, zatim saradanja u pravosuđu, migraciji, borbi protiv terorizma. Predviđena je saradnja u energetici, transportu, u prehrambenoj bezbednosti, romingu, učešće Zapadnog Balkana u agencijama EU. Predvidjena je saradnja u strateškim komunikacijama, zatim uvodjenje razmene između školskih ustanova, organizovanje putovanja u Brisel i evropske prestonice za mlade a predlaže se i podrška dopisnicima medija sa Zapadnog Balkana.

Češka takođe predlaže da se Zapadni Balkan postepeno uključi u Evropsko zajedničko tržište. Ali za to region treba da napravi prvo zajedničko regionalno tržište a zatim da se izgradi most ka Evropskom zajedničkom tržištu. I Austrija je dala svoje predloge koji su obuhvaćeni u češkom radnom dokumentu. Beč navodi da kontekst rata u Ukrajini i promena geo-političkog pejsaža, donosi opasnost za evropsko susedstvo.

Austrija smatra da proces proširenja u sadašnjoj formi vodi u frustracije i ćorsokak i da je neophodno da se proces preispita. Austrija predlaže da se krene ka postepenoj integraciji u političkim oblastima koje bi bile korisne za zemlja ZB uključujući postepenu integraciju u jedinstveno evropsko tržište, u politike za borbu protiv klimatskih promena, energije, zdravstva, učešće u agencijama EU i zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku. Istovremeno bi se pojačavala finansijska pomoć za brže reforme, a partneri sa Zapadnog Balkana bi bili pozvani na neformalne samite Unije i možda dobile status posmatrača u drugim EU institucijama.

Sve navedeno bi bilo bazirano na napretku u reformama i svaka zemlja bi napredovala prema svojim zaslugama.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter