Izvor: TANJUG
30.11.2023 u 08:36
0

DODIKU SE NE DOPADAJU STAVOVI: Eskobar svojim izjavama krši Dejton i doprinosi raspadu BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je krajnje vreme da Sjedinjene Američke Države prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari u BiH i da „podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor“. „BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni Marfiji i Eskobari. Ti ljudi ne razumeju naš način života, naše vrednosti.

ZVER RASTRGLA KUČENCE: Staford pokidao maltezera pa se igrao sa komadima

Oni nemaju pojma ni o Republici Srpskoj, ni o BiH, a još manje o tome šta narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Jedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese“, istakao je juče Dodik. Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da „mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentisani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske“, Dodik je odgovorio da Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i „ponosno“ tvrdi Eskobar i nastaviti da podržava isključivo muslimane, kao što su i radili sve ovo vreme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već, kako je ocenio, samo doprinosi raspadu BiH.

„U BiH ne žive samo muslimani, niti Bosanci, kako to kaže Eskobar, već tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i muslimani. A ako već SAD tvrde da podržavaju Dejtonski sporazum, a sankcionišu one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštovanje, onda bi Eskobar trebalo prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obeležavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dejton“, rekao je Dodik.

Dodao je da „jedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrednosti, nama, narodima koji to ne želimo“. „Mi imamo svoje vrednosti i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, pretnjama i ucenama. Svakodnevno nas godinama bombarduju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovde postoje Republika Srpska i Federacija i tri konstitutivna naroda“, naglasio je Dodik.

Ako žele dobro BiH, poručio je Dodik, onda neka je puste na miru da o njoj odlučuju domaći legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne Amerikanci, i razni drugi neizbarni stranci. Reagujući na Eskobarovu izjavu da je BiH, kako kaže, pod ozbiljnim stranim pritiscima i uticajima, Dodik je rekao za Srnu da su i Eskobar i ta njegova priča o štetnom stranom uticaju toliko jadni i tragični, jer svi u BiH dobro znaju šta upravo Amerikanci godinama ovde rade i provode. „Šta i kako rade gledamo sad u Federaciji i jasno kažemo da to nećemo dozvoliti u Republici Srpskoj.

U Srpskoj će se odluke donositi u institucijama u kojima sede predstavnici naroda za koje su glasali na izborima, a o našoj sudbini neće odlučivati ni Amerikanci, niti bilo ko“ poručio je Dodik. On je naglasio da nikoga više ne iznenađuje samovolja i bezobrazluk američkih predstavnika na ovim prostorima, koji svojim nediplomatskim istupima brukaju najviše Ameriku. „Amerikanci su shvatili da se situacija s Rusijom ne odvija onako kako su oni zamislili i očekivali i sada koriste svaku priliku da pokažu svoju silu i uticaj u svakom delu sveta. Politika sankcija koju nastoje da nametnu Rusiji doživela je propast i sada je samo ostalo da prete drugim zemljama tražeći da se i one ukopaju i tako im se pridruže u tom njihovom političkom i ekonomskom ludilu“, rekao je Dodik.

On je ponovio da je politika neutralnosti i nastavak održavanja dobrih odnosa sa Rusijom politika koju zastupa Republika Srpska od početka rusko-ukrajinskog sukoba i tako će biti i ubuduće, jer na taj način „najbolje štitimo naše dugoročne interese“. „Rusija je naš vekovni saveznik, a Amerika i Velika Britanija su dokaz vekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju“, naveo je Dodik.

Kada je reč o Eskobarovoj priči o korupciji u BiH, Dodik je rekao da to redovno ponavlja kao papagaj godinama, a kada pokuša da navede argumentovan primer iznosi samo laži. „Te njegove laži su veće od Amerike i možda je krajnje vreme da se nešto javno kaže o Eskobaru iz devedesetih godina i njegovoj omiljenoj temi – korupciji i iznudi u kojoj je lično učestvovao. Ako je „zaboravio“, setiće se“, naveo je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter