Izvor: BSC Happy
25.12.2023 u 19:44
0

„DRITAN NE SME SA ČETNICIMA“:„Haradinaj da okrene Abazovića protiv njih, “ Drama u kavačkom klanu zbog Milovog poraza, hteli da pridobiju Abazovića

Odmah nakon izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, pripadnici policijskog narkokartela i kavačkog klana pokušavali su da dođu do Dritana Abazovića - kako bi mu objasnili da ne treba da pravi dogovor “sa četnicima”, a u međusobnoj komunikaciji tvrde i da su oko toga razgovarali sa Ramušem Haradinajem.

Oni su o tome razgovarali preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, proizilazi iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, a koje prenose Vijesti.

Drama oko gubitka vlasti počela je u noći parlamentarnih izbora, sat nakon zatvaranja birališta, kada tajni agent Petar Lazović saradnicima iz klana šalje poruku da još čekaju, ali da je stanje loše:

 

“Veliko je izdajstvo naših ljudi”. Dan kasnije, poručuje i da će ići u hajduke – “pa šta bog da”.

“A Crnogorcima eto vladara Bečića (Aleksa) i Dritana”.

U to vreme još nije bila formirana vlada, nakon parlamentarnih izbora na kojima je DPS izgubio trodecenijsku vlast. Od koalicije Crno na bijelo, koju je predvodio Abazović, zavisilo je da li će vladu formirati partije okupljene oko DPS-a, ili dotadašnja opozicija.

Prvog dana septembra 2020. godine, Lazović visokopozicioniranog pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan obaveštava da je bio “u glavni štab”.

“Bio sam u štab glavni. Rekao sam da si se nudio i voljan državu da pomogneš. Oni su mi rekli ako imaš konekcije prema Dritanu, ili neko tvoj iz Albanije da ga zove i da mu kaže da ne sme sa četnicima pravit dogovor. I da u nedelju okupiš i dovedeš na trg, na skup”, piše Lazović.

Prvi “Patriotski skup” održan je u nedelju, 6. septembra 2020. godine, sedam dana nakon što je DPS Mila Đukanovića na izborima izgubio većinu za formiranje vlade.

U kontekstu odvraćanja Abazovića od formiranja vlade sa do tada opozicionim strankama, Lazović u prepisci sa šefom kavčana Radojem Zvicerom piše da sada odbegli policajac Ljubo Milović ima konekciju sa nekadašnjim premijerom Kosova Haradinajem.

“Tata i šef rekli da sve dignemo za nedelju, da pokažemo da ovo nije srpsko leglo. Ljubo je zvao Ramuša (Haradinaja) i on nas zvao na sastanak u Prištinu”, piše on vođi klana.

Iz prepiske tadašnjeg tajnog agenta, koji je u međuvremenu uhapšen, sa više pripadnika crnogorskih narko-klanova, jasno je da su činili sve da protest na podgoričkom Trgu nezavisnosti 6. septembra bude masovan.

Lazović je tražio i da se u omasovljavanje tog skupa uključi Pljevljak Duško Šarić, pa dan uoči protesta ostalim saradnicima javlja da je okupljanje kod lokala “Štrafta”, odakle će svi krenuti put centra.

“Reci Dušku da sve pošalje iz PV što može… Mi pomažemo stalno, i ako nešto ne mogu, ili ne umu, neka se ne petljaju”, piše Lazović.

Nema od Dritana sreće

Nakon odluke liste Crno na bijelo da vladu formira sa strankama okupljenim u koalicijama Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, kavčani ponovo razgovaraju o Abazoviću.

To čine u više navrata u danima pre nego je 4. decembra 2020. godine tesnom većinom triju koalicija izglasana Vlada Zdravka Krivokapića, ali i nakon toga.

Krajem oktobra te godine, tokom razmatranja mogućnosti da kupe jednog poslanika, ili da neki od njih nestane, o čemu su “Vijesti” ranije pisale, Zvicer piše Lazoviću da ne mogu računati na tog političara.“Nema od Dritana sreće”.

Uoči izglasavanje vlade, Lazović je Zviceru prenosio informacije da se Abazović vidio sa njegovim kolegom Draganom Radonjićem, tadašnjim šefom Specijalnog policijskog odeljenja. To je činio prosleđujući šefu kavčana svoju telefonsku prepisku sa kolegom. U tom razgovoru Radonjić piše Lazoviću da je taj političar “sluđen”, ali i da će sigurno izglasati vladu.

Ocenjuje i da ne bi bilo dobro da ih “miče” sa pozicija, ako ne želi haos na ulicama.

“Neka miče bgm šta god ‘oće. Znam da Z dlaka zafali, da ću im glave pokidati”, odgovorio je Lazović kolegi, a onda tu prepisku prosledio Zviceru.

Iz te komunikacije vidi se da je Radonjić napisao da nova vlada ne može trajati – maksimalno pola godine.

Lazović u komunikaciji inicijalom Z označava svog oca Zorana Lazovića, tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter