Izvor: BSC Happy/Tanjug
28.07.2023 u 15:20
0

GODIŠNJICA GENOCIDA U VELICI – Jedan od najstravičnijih zločina u istoriji Crne Gore

U podčakorskom selu Velika danas je obeležena 79. godišnjica od nacističkog zločina nad civilima, a vence su u ime Vlade Crne Gore položili ministar pravde Marko Kovač i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore dr Vuk Kadić.

Obeležavanju su prisustvovali i predsednik i potpredsednik Opštine Berane Vuko Todorović i Damjan Ćulafić, a liturgiju i pomen nevino stradalim žrtvama održao je vladika Jovan sa sveštenstvom. Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da kultura sećanja važna za svaki narod i zbog toga je naša obaveza veća da kad god možemo prisustvujemo ovakvim događajima, sećamo se i molimo veličkim mučenicima.

Profesor dr Vuk Ognjanović podsetio je da se tragovi koje je ostavilo nacističko divljaštvo moraju pamtiti, a univerzalne ljudske vrednosti veličkog postojanja i umiranja čuvati kroz veru i kulturu života na veličkim ognjištima. Ognjanović, kojem je u zločinu stradala sestra, poručio je da se stravičan pokolj nigde nikada ne dogodi, a državu podsetio da ispuni obećanje i očekivanja Veličana da dobiju Memorijalni centar.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da se nevine žrtve svih ratnih dešavanja 20. veka ne smeju zaboraviti. „Delegacija Vlade Crne Gore položila je danas venac na spomen obeležje u selu Velika na 79. godišnjicu od nacističkog zločina nad civilima toga kraja“, navelii su i dodali „nevine žrtve svih ratnih dešavanja 20. veka ne smeju biti zaboravljene“.

Istakli su da je obaveza svih da se sa pijetetom sećaju nevino stradalih i da to bude opomena za sve buduće generacije na ovim prostorima. Obeležavanju je prisustvovala i delegacija Skupštine Podgorica na čelu sa predsednicom Jelenom Borovinić Bojović. „Pre tačno 79 godina u svega dva i po sata u Velici se dogodio jedan od najstravičnijih zločina u istoriji Crne Gore. Zločinci u vojnim uniformama bez milosti, u divljačkom piru, pogubili su stotine nemoćnih i nezaštićenih žena, dece i staraca. I nakon toliko vremena, ljudski um zastaje pred tom zverskom svirepošću, posebno kada se setimo da su zločinci brutalno ubili više od stotinu dece mlađe od 12 godina, što ovaj strašni događaj čini još jednom krvavom bajkom poput one koju je Desanka opevala….“, rekla je Borovinić Bojović.

JOŠ SE POPISUJU ŽRTVE GENOCIDA! Iživaljavanje jedinice „Princ Eugen“, divizija „Handžar“ i „Skenderbeg“ nad pravoslavnim stanovništvom

Istakla je da je ovo mesto plača i tuge, ujedno i mesto bolne istorijske lekcije o tome kakve mogu da budu posledice nacionalne i verske mržnje. „Crna Gora, kao i celi region, platila je ogroman danak u krvi toj mržnji. Zato smo svi mi, koji danas živimo zajedno na ovom brdovitom i prelepom Balkanu, prizvani da, bez obzira na naciju i veru, u onom drugom vidimo prevashodno čoveka – nečijeg sina ili kćerku, brata ili sestru, majku ili oca… Samo ako tako gledamo na ljude koji nas okružuju moći ćemo da budemo sigurni da nam se Velika nikada neće ponoviti. To dugujemo stradalnicima ispod Čakora, jer će njihova žrtva imati smisla jedino ako sećanje na nju pomogne da niko više ne doživi nešto slično“, kazala je Borovinić Bojović.

Isto tako, poručila je, sramota krvnika ne sme biti zaboravljena, već uvek iznova moramo ukazivati na nju sa nadom da nikada više ni u jednom ljudskom biću zlo ne dobije toliku snagu da čovek prestane da bude čovek i pretvori se u stvorenje kojeg se potomci stide.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter