Izvor: happbsc
26.02.2024 u 19:33
0

JAKOV I SPAJIĆ KAO NEKAD MILO I MOMO: Javna je tajna da između predsednika i premijera ništa ne štima

Kulminacija novog političkog sukoba u Crnoj Gori dogodila se ovog vikenda. Predsednik države napustio je partiju kojoj je pripadao, odnosno Pokret Evropa sad. Premijer je dobio partiju u političkom razvodu kakav se već jednom dogodio u Crnoj Gori. Rekonstrukcija Vlade je isvesna pošto je "Evropa sad" isključila iz svog članstva i ministra pravde Andreja Milovića.

Kao što od 1997. Momir i Milo nisu mogli dalje zajedno, tako od 2024. zajedno dalje ne mogu njih dvojica – Jakov i Milojko.

Sukob je počeo da tinja u vreme predsedničke kampanje, u februaru 2023. kada Milojko Spajić nije mogao da bude kandidat jer je sakrio da ima i srpsko državljanstvo, a Jakov Milatović ga je zamenio i pobedio. Nastavilo se kada je kasnije Spajić postao premijer.

HAOS! ZATRESAO SE KOMŠILUK: Pogođena Banjaluka i Slavonski Brod

„Od kada je Vlada formirana Milatović kritikuje to što ona radi. On je nedavno kritikovao i zapostavljenje diplomatske mreže, tražio je konsultacije, vratio je tri usvojena zakona parlamentu. Sve je to iznova podgrejavalo sumnju i neku javnu tajnu da između njega i Spajića ništa nije kako treba“, navodi Jelena Ćorluka.

Ko će sve otići za Jakovom Milatovićem iz Pokreta Evropa sad ključno je pitanje crnogorske scene, kaže filozof i esejista Stefan Đukić. Dvoje poslanika je još ranije otišlo.

„Ako bi on iz ostatka poslaničkog kluba PES privukao bar još dvoje, on bi imao dovoljno za svoj poslanički klub što je već neka snaga“, navodi Stefan Đukić.

Đukić veruje da, paradoksalno, sukob nije oslabio nijednog od dvojice aktera.

„Ja bih pre rekao da su obojica neka vrsta dobitnika i ove sadašnje situacije i one prethodne zato što se sukob više ne vodi na liniji DF-DPS ili Dritan-Svi ostali i slično. Njih dvojica su se centrirali kao ključne političke ličnosti i sada se svi ostali okupljaju oko“, smatra Stefan Đukić.

Ko će biti krajnji pobednik zavisiće od uspešnosti Spajićeve vlade. U suprotnom Milatovićeve stalne kritike imaće većeg efekta.

„Podsećam da ne treba isključiti, i da se ovde sve češće spekuliše o vanrednim parlementarnim izborima do kraja ove godine“, smatra novinar Vukašin Obradović.

Ako ipak sve bude išlo redovnim tokom, Spajić ima još tri, a Milatović četiri godine mandata, mada je to najmanje realan scenario. No, kako god bilo Crna Gora je uspešno napravila tranziciju na novu generaciju političara, a čini se i da bi kohabitacija mogla da joj postane svojstvena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter