Izvor: Jutarnji.hr
21.03.2024 u 07:36
0

„JOJ ŠEFE, SKROZ GLUPA SITUACIJA, CURA MI SE UBILA“: Ljubav, ljubomora i smrt – evo šta se krije iza slučaja koji je šokirao Hrvatsku

"Joj šefe, šefe, skroz glupa situacija, cura je došla kod mene u stan, dirala moj pištolj, odnosno uzela moj pištolj i ubila se", bila je prva izjava policiji Marka Smažila (27), policijskog službenika PU osječko-baranjske, kojega je pre tri dana Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku optužilo da je 20. septembra 2023. godine oko 22 sata u svom stanu u Osijeku hicem iz službenog pištolja usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak, s kojom je bio u vezi.

Pokazalo se, naime, vrlo brzo nakon kobnog događaja da se devojka nije sama ubila, nego da je poginula usled hica koji je ispalio policajac. Rečenicu s početka teksta Marko izgovorio je svom nadređenom u stanici saobraćajne policije u Osijeku, koji ga je potom upitao je li koga o tome obavestio, na šta mu je ovaj odgovorio da je nazvao Centar 112.

Analiza poziva s njegovog teleona pokazala je da je Marko između 22.03 i 22.04 sati tri puta nazivao Centar 112, ali veza nije bila uspostavljena. Potom je u 22.07 nazvao svoga oca s kojim je razgovarao oko minut, a onda u 22.08 ponovno zove Centar 112 i taj razgovor traje malo manje od dve minute. Nakon toga je nazvao pomoćnika načelnika saobraćajne policije, a onda u 22.12 i samu stanicu.

HRVATI GLASAJU „KO JE VEĆA ŠTETOČINA“ Plenković ili Milanović?

Nakon šest meseci od ove tragedije tužilaštvo tereti policajca da je ‘‘u nameri da liši života oštećenu Mihaelu, iz službenog pištolja marke HS ispalio hitac u glavu i tom joj prilikom zadao prostrelnu ranu glave i vrata s razdorom glavne vratne arterije i vene, od koje je devojka na mestu preminula.‘‘

Tužilaštvo smatra da je motiv ubistva bila ljubomora, a tu tezu potkrepljuju porukama koje je Mihaela razmenjivala s prijateljicama, a u kojima je Marka opisivala kao manipulatora, opsesivnog, posesivnog…, kao i iskazima Mihaelinih prijateljica, koje su navele da im se ona žalila na njegovo ponašanje.

Dodatno, jedna je prijateljica kazala kako joj je Mihaela ispričala da joj je Marko jednom u šali rekao ‘‘da bi u nju mogao ispaliti šaržer metaka‘‘. Ona je Mihaeli savetovala da se makne od njega. Ispričala je i kako je Marko prema Mihaeli burno reagovao kada je jednog drugog dečka uhvatila za ruku.

Analiza međusobne komunikacije između Mihaele i Marka putem različitih mobilnih aplikacija od 1. do 20. septembra, pak, nije pokazala nikakav uvredljivi sadržaj. Iz WhatsApp komunikacije Mihaele s prijateljicom proizlazi da su ona i Marko imali nesuglasica, da je on prema njoj iskazivao ljubomoru i da je tokom te večeri konzumirao pivo u većim količinama. Alkotestiranjem mu je, inače, izmereno 0,65 promila alkohola.

Pixabay

Nakon što mu je propala teorija sa samoubistvom, Marko je u svom iskazu porekao počinjenje dela, kazavši da je do ispaljenja metka došlo zbog neopreznog rukovanja pištoljem koji je, inače, zadužio prošle godine, otprilike dva meseca pre kobnog događaja. Rekao je da je te noći Mihaeli ‘‘na njeno traženje pokazivao pištolj dok su sedeli na kutnoj garnituri u dnevnom boravku.‘‘

Kada je hteo da napravi tzv. kontrolno okidanje, došlo je do ispaljenja metka koji je Mihaelu pogodio u glavu. Ona mu je, inače, sedela s leve strane, a prilikom davanja izjave nije se mogao setiti kada je šaržer stavio u pištolj.

Mislio je da u trenutku ‘‘kontrolnog okidanja‘‘ metak nije u pištolju. Istraga je u međuvremenu pokazala i da je Marko S nakon ispaljenja hica oprao ruke i stavio na pranje odeću. Policajcu iz uviđajne službe, koji je prvi došao na mesto događaja, Marko je rekao da je dirao pištolj tako što je izvadio šaržer i metak iz cevi pištolja i sve ostavio na stolić.

Rekao je i da nije prao ruke. Ali, kako je imao ispružene ruke prema njemu, policajac je osetio sveži miris sapuna. Videvši položaj ulazne i izlazne rane, kao i mesto gde je metak završio, policajac je isključio samoubistvo kao mogućnost. Pokazalo se i da je optuženi nakon tragičnog događaja zamenio dva spremnika sa municijom koju je imao kod sebe.

Balističkim veštačenjem na Smažilovim šakama nisu pronađeni tragovi barutnih čestica, ali je pronađeno mnoštvo čestica stranog plavog obojenja. Na opasaču i gumenoj palici su pronađeni tragovi Mihaeline krvi, kao i na prednjoj i zadnjoj strani Markovih pantalona.

Psihijatrijski nalaz i veštačenje pokazali su da je okrivljenik osoba ‘‘iznadprosečnog intelektualnog funkcionisanja s narcisoidnim i latentno agresivnim crtama ličnosti, sklon kontroli, rigidan te s poteškoćama u stvaranju dubljih emocionalnih odnosa.‘‘ Stanari zgrade u kojoj se dogodila ova tragedija rekli su da su čuli „nešto poput petarde.“ Nisu znali šta se dogodilo dok nije došla policija.

Mihaelini roditelji nisu znali za njenu vezu s Markom. Nakon što im se te noći posle 22.30 nije javljala na pozive, otišli su da je potraže na posao, a kada je nisu našli, nazvali su policiju i tada im je rečeno da dođu na razgovor, gde su doznali da im je kćerka smrtno stradala. Policajci su ih tada ispitivali je li Mihaela levoruka ili desnoruka. Za vezu s Markom doznali su posle od Mihaeline prijateljice.

Sudija istrage Županijskog suda u Osijeku okrivljeniku je u sredu produžio istražni zatvor.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter