Izvor:
12.01.2017 u 05:01
0

Kolinda preti Republici Srpskoj: Negira Dan Republike, poziva međunarodnu zajednicu da ,,spusti Srbe na zemlju“?!

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da se "realno gledajući Republika Srpska ponaša kao zasebni identitet (u BiH) i skoro kao samostalna država".

– Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju – rekla je Grabar Kitarović emisiji "Iza zavese" HRT.

Predsednica Hrvatske tvrdi da "Republika Srpska nije nastala 9. januara (1992), nego je nastala na temelju Dejtonskih sporazuma".

– Celi taj datum je ne samo veliki falsifikat nego opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara – smatra Grabar-Kitarovićeva.

Ona napominje da je (predsednik RS) Milorad Dodik najavio referendume koji bi mogli da dalje destabilizuju BiH.

– Međunarodna zajednica je reagovala, ali ne dovoljno čvrsto, i tu su moji napori u međunarodnoj zajednici da se obrati pažnja na BiH. Treba da se napravi nešto dobro, unapred spreče potencijalni sukobi bilo kakvih razmera – poručila je hrvatska predsednica.

Ona je u istoj emisiji Izjavila i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

– Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mjesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama – navela je ona.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trampove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije.

Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope. Jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verojatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susednih država još više usporiti", ocenila je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Tanjug
Foto: Twitter/NCYIGIT1907©

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter