Izvor: Tanjug
11.10.2023 u 13:00
0

SUDJENJE ZA DOBROVOLJAČKU: Sud u BiH nastavlja proces u slučaju „Ejup Ganić i drugi“

Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje u predmetu „Ejup Ganić i drugi“ za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992. godine. Na jednom od prethodnih ročišta svedok Tužilaštva BiH Darko Sejmanović ispričao je da je udaran po glavi kada je kolona zaustavljena.

ABAZOVIĆ SAGLASAN SA PREDLOGOM: URA dobila poziv za sastanak sa Spajićem, nemam primedbu na sastav vlade

On je tada bio na odsluženju vojnog roka u Sarajevu, a bio je u auto-transportnom bataljonu, te da je tog 3. maja njegova jedinica bila u Lukavici kada su dobili naređenje da krenu kako bi izveli pripadnike Druge vojne oblasti iz komande u Sarajevu. Sejmanović je naveo da je putem video naoružane ljude u uniformama, delimično uniformisane i civile, kao i obeležja „ljiljana“ i „zelene beretke“. Kolona je, kako je naveo, zaustavljena, prišla su im naoružana lica i tražila da predaju oružje.

On je ispričao da je u strahu zaboravio da preda bombu koja mu je bila na pojasu i da je „jedan“ to video i počeo da ga psuje. „Zamotao je opasač oko ruke i udarao me s tim opasačem na kojem je bila bomba i fišeklija“, prisetio se svedok, dodajući da mu je krv tekla iz glave i da i danas ima ožiljke, podseća Srna. Svedok je ispričao i da su vođeni na ispitivanje i da su se neki oficiri vraćali pretučeni, ali i da se neki nisu ni vratili.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su tada obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter