Izvor: Kurir.rs
14.04.2024 u 13:55
0

NIKADA SE NE TREBA ODREĆI STARIH OBIČAJA I TRADICIJE: Milan je završio fakultet i vratio se u rodni kraj, sada se bavi NEOBIČNIM ZANIMANJEM

U selu Šipovljani nadomak Drvara tridesettrogodišnji Milan Tadić uz pomoć konja i pluga priprema njive za setvu i kaže da gotovo sve poslove radi baš onako kako se to radilo u dalekoj prošlosti, čuvajući tako od zaborava tradiciju predaka.

„Na sve moguće načine pokušavam da sačuvam od zaborava tradiciju naših predaka. Njivu orem uz pomoć pluga i konja, ručno kosim, sve naše zaboravljene zanate pokušavam da oživim, jer tradicija ne sme da se preda zaboravu“, kaže Tadić, koji se nakon studija u Beogradu vratio u rodnu Krajinu.

On ističe da su se običaji i zanati u njegovoj porodici prenosili sa kolena na koleno.

„Još kao dečak u izbeglištvu sam slušao od starijih o svemu što su moji preci radili kako bi obrađivali njive, pripremali drva za zimu, seno i kosili. Sve su to teški poslovi, ali i lepi“, naglašava Tadić.

Tadić u štali ima krave, konje i ovce.

„Nikada se ne treba odreći svojih običaja, kulture i tradicije, a posebno predaka koji su znojem natapali zemlju koja ih je hranila“, poručuje ovaj mladi čovek, koji je među sve ređima koji uz pomoć pluga i konja pripremaju njive za setvu.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter