Izvor: BETA
14.03.2024 u 18:19
2

OZBILJNO NAOURUŽAVANJE JUŽNOG SUSEDA: Severna Makedonija kupuje osam vojnih helikoptera za 230 miliona evra

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije objavilo je da će za potrebe makedonske armije biti nabavljeno osam helikoptera italijanskog proizvođača "Leonardo helikopteri" za 230 miliona evra.

Kako je rečeno na brifingu za novinare, helikopteri će biti plaćeni sukcesivno u četiri rate, a prva rata bće isplaćena ove godine i iznosiće 16 odsto ukupne vrednosti kupovine.

Kako je rekla ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska, izbor helikoptera je napravljen u skladu sa dugoročnim planom razvoja odbrambenih sposobnosti 2023-2032 i planovima Armije Severne Makedonije za obnovu vazduhoplovne komponente.

Prvi helikopter, kako je prenela agencija MIA, stići će u Severnu Makdoniju u drugoj polovini 2026. godine, a sve isporuke će biti završene do 2028. godine.

Ugovor o nabavci helikoptera biće zaključen sutra, a u ime vlada dve zemlje potpisaće ga ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska i ambasador Italije, a do kraja meseca biće potpisan ugovor sa kompanijom „Leonardo helikopteri“.

Petrovska je naglasila da paket nabavke uključuje obuku pilota i tehničkog osoblja, kao i dostupnost simulatora za obuku, kao i da će biti obezbeđen i hangar za smeštaj novih helikoptera.

Na konkurs za izbor kompanija od kojih će biti kupljene letelice pristigle su četiri ponude – „Leonardo helikoptera“, nemačko-francuskog konzorcijuma, kompanije iz SAD i Kanade.

Petrovska je u januaru u jednoj emisiji obelodanila da je ponuda italijanske kompanije „Leonardo“ izabrana kao najpovoljnija za nabavku osam višenamenskih helikoptera za makedonsku armiju.

Saglasno toj ponudi biće, kako je tada rekla, nabavljena dva tipa helikoptera „agusta 149“ (AgustaWestland AW149) i „agusta 169“ (AgustaWestland AW169), od kojih veći model može da ponese 14 putnika sa opremom, a drugi manji, do osam putnika sa opremom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “OZBILJNO NAOURUŽAVANJE JUŽNOG SUSEDA: Severna Makedonija kupuje osam vojnih helikoptera za 230 miliona evra”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter