Izvor: Tanjug
04.01.2023 u 13:16
0

PUPOVAC ISTIČE: „Dolazak Dačića u Zagreb predstavlja početak normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske“

Predsednik SNV-a, lider SDS S i poslanik u hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, istakao je danas da je poseta dvojice ministara Ivice Dačića i Tomislava Žigmanova Zagrebu, na Badnji dan, izuzetno značajna za srpsku zajednicu, navodeći da je to važno i za početak normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske.

– Sasvim sigurno da to predstavlja ne samo simboličan gest, nego i sadržajan gest i radnu posetu koja će se verovatno definisati u susretu (ministra Dačića) sa njegovim kolegom Radmanom Grlićem, rekao je Pupovac.

On je istakao da su Hrvatska i Srbija dve ključne zemlje zapadnobalkanskog prostora od kojih, kako je rekao, zavisi što-šta.

Dačić i Plenković na božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu

– Zavisi dinamika proširenja Evropske unije, zavisi obnova poverenja, stabilnost značajnog dela prostora bivše Jugoslavije i uopšte Zapadnog Balkana, a naravno zavisi i spremnost da se rešavaju otvorena pitanja koja u odnosima dve zemlje postoje, naveo je Pupovac.

Prema njegovim rečima, važno je da Zagreb i Beograd imaju đalog oko svih pitanja koja se tiču i energije, ekonomskih odnosa, ali i opšte stabilnosti na Balkanu.
Tu su, kako je kazao, i pitanja nestalih lica tokom ratova 90-tih, suđenja za ratne zločine i drugih pravnih stvari koje su rezultat ratnog nasleđa, kao i pitanje politike sećanja koja često predstavlja izvor sukobljavanja.

– Imamo i pitanje granica, a jednako je tu i pitanje na koji način dve zemlje mogu sarađvati u drugim pitanjima koja su specifična za Zapadni Balkan, rekao je Pupovac.

Komentarišući imenovanje Tomislava Žigmanova za ministra u Vladi Srbije, Pupovac je rekao da je jako značajno da je nakon toliko godina hrvatska zajednica dobila priliku da bude viđena i da može da učestvuje u vladi, dodajući da to ima simboličnu težinu u odnosima Beograda i Zagreba.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Smatra da je prvi rezultat tog imenovanja upravo predstojeća poseta Žigmanova i Dačića Zagrebu.

Kada je reč o popisu stanovništva u Hrvatskoj i manjem broju Srba, Pupovac je rekao da je taj popis imao i neke slabosti koje su bacile sumnju na pouzdanost podataka u nekim aspektima, ne samo što se tiče etničkog, već i verskog izjašnjavanja.

On je rekao da je u poslednjih 10 godina vođena negativna kampanja protiv ćirilice i popisa stanovništva, ocenjujući da je učinjeno sve da taj popis „ima rezultat kakav ima“.

– Ne samo zbog ekonomskih migracije, već i političkih pritisaka i snaga u Hrvatskoj koji žve na tome da održavaju neprijateljstvo prema Srbima i da ćirlicu smatraju neprijateljskim pismom, ocenio je Pupovac.

Na pitanje šta srpska zajednica može da učini da se zaustavi pad broja Srba u Hrvatskoj, Pupovac odgovara da treba menjati atmosferu.

– Otopljavanje odnosa je jedan od načina kako se ta atmosfera može menjati, podvukao je Pupovac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter