Izvor: SPUTNIK
19.07.2023 u 08:09
0

RUSKI AMBASADOR U PODGORICI UPOZORAVA: Amerika se grubo meša u proces formiranja Vlade u Crnoj Gori

"Ne čudi što se SAD i njihovi saveznici mešaju u formiranje crnogorske vlade, nego spremnost Podgorice da ih sluša"

Formiranje vlade svake zemlje nakon parlamentarnih izbora svakako je unutrašnje pitanje te zemlje. Istorijski značaj nedavnih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koji su ojačali promene u unutarpolitičkom životu zemlje ne može biti izgovor za mešanje spolja.

Ovako je Vladislav Maslenjikov, ambasador Rusije u Podgorici, prokomentarisao direktno mešanje Amerike u formiranje nove vlade u Crnoj Gori, jer iz ambasade SAD poručuju ko je između crnogorskih stranaka za njih partner, a ko nije.

– Radio sam u Južnoafričkoj Republici tokom prve polovine devedesetih godina, dobro se sećam kako su izbori za ovu zemlju označili mnogo veći tektonski pomak, ali nijednoj zapadnoj ambasadi tamo čak nije palo na pamet da diktira ko može, a ko ne može ući u vladu. Ponovljena javna saopštenja Ambasade SAD u Podgorici i drugih predstavnika Stejt departmenta – koga smatraju ili ne smatraju svojim partnerima, jesu otvoreno i grubo mešanje u unutrašnje poslove Crne Gore. Ambasadorka SAD u Podgorici nije sama u tome, na primer, nemački ambasador otvoreno je podržavao njene izjave. Uzgred rečeno, i nedavna odluka EU da uskrati finansiranje niza crnogorskih projekata upravo u trenutku kada se formira vlada, prilično liči na pokušaj posrednog pritiska.

Šta je pozadina ovakvih poteza SAD?

Ovakvi potezi SAD i njihovih zapadnih saveznika su otvorena demonstracija neokolonijalnih navika, kolonijalnog mentaliteta koji je njima svojstven – smatraju da imaju pravo da odlučuju šta moraju da rade druge zemlje. Zapadu, pre svega SAD, dozvoljeno je sve, dok ostalima – samo ono šta Zapad dozvoli. U ovome je zaista suština svetskog poretka „zasnovanog na pravilima“, koji zapadnjaci sada aktivno guraju faktički kao zamenu Povelje UN. Kako je poznato, u temelju UN je suverena jednakost država, ali kolektivni Zapad ovaj princip gazi svakodnevno.

A kakav stav demonstrira Eropska unija?

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj čak i ne krije da smatra Evropu „cvetnom baštom“ okruženom „džunglom“ koju treba „civilizovati“ ili se ograditi od nje. Ovo je upravo, takođe, demonstracija kolonijalnog suvereniteta. Drugo – EU nije primetila kako su je Amerikanci podredili svojim interesima. Jasno je da je samit NATO u Viljnusu sahranio sve nade EU u stratešku autonomiju. Prema proceni ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, pomahnitali Zapad koji traži od svih da „kazne“ Rusiju, da se ne druže sa njom, odražava razumevanje zapadnjaka da jednopolarnog svijeta više neće biti. Iako agonija zapadne dominacije može da potraje godinama. Ali povratka ka jednopolarnom svetu neće biti. I očuvanje kolonijalnog mentaliteta ne koristi Zapadu – u svetu se sve glasnije čuju zahtevi da mu naplate 500 godina njegove dominacije. Zato ne čudi što se SAD i njihovi saveznici mešaju u formiranje crnogorske vlade, nego spremnost Podgorice da ih sluša.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter