Izvor:
29.06.2017 u 21:21
0

Slovenci slave pobedu: Uzeli Hrvatskoj tri četvrtine Piranskog zaliva, ali nemaju izlaz u međunarodne vode!

Arbitražni sud u Den Hagu doneo je odluku da Slovenija dobija tri četvrtine Piranskog zaliva, a Hrvatskoj ostaje manji deo. Istovremeno Slovenija je dobila slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora, dok je Hrvatskoj pripala kopnena granica na Dragonji.

Sveta Gera takođe ostaje Hrvatskoj, ali sud nije želeo da naloži slovenačkim vojnim snagama da se od povuku. Koridorom do međunarodnih voda moći će nesmetano da prolaze slovenački brodovi i avioni i imaće slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru.

Reč je o velikoj slovenačkoj pobedi nakon godina sporova oko granice na moru i kopnu posle raspada bivše Jugoslavije. Slovenija je zakočila hrvatski ulazak u EU dok zvanični Zagreb nije pristao na arbitražu, a bivši premijer Ivo Sanader dao je ostavku sa obrazloženjem da se sa time ne slaže i da neće da učestvuje u gubitku hrvatske teritorije.

Predsednik Arbitražnog suda Žilber Gvilam čitao je odluku gotovo dva časa, detaljno obrazlažući sva sporna mesta na granici Hrvatske i Slovenije uz napomenu koji zaključak su sudije doneli.

Čitanje presude Arbitražnog suda prošlo je u krajnje neobičnim okolnostima, jer hrvatski predstavnici uopšte nisu bili u sudnici. Naime, nakon afere sa slovenačkim arbitrom Hrvatska je nepovratno izašla iz arbitraže i tvrdi da je presuda uopšte ne zanima i da je neće poštivati.

Dva časa pred početak čitanja odluke arbitara nemačka vlada poslala je saopštenje u kojem traži da svaka strana poštuje odluku suda, jer je reč o poštovanju međunarodnog prava. Kancelarka Merkel je tako poručila Hrvatskoj da mora da provede odluku Arbitražnog suda, što je izazvalo ogorčenje u delu hrvatske javnosti i politike, uz poruke Nemačkoj da se ne mešaju u bilateralne odnose dve države. U Hrvatskoj se uoči presude govorilo kako je američka strana spremna da podrži hrvatske zahteve, ali za to nema nikakvih dokaza jer se Stejt Departmen nije do sada izjasnio.

Odluka suda izazvala je pravu euforiju u Sloveniji, podignute su zastave, a ističe se da je sud prihvatio gotovo sve argumente koji su došli iz Dežele.

Posebno zadovoljstvo vlada što je Slovenija dobila izlaz na otvoreno more širok 2,5 milja.

Slovenačka vlada poslednjih dana neprestano zaseda, čak i u zaštićenoj sobi od prisluškivanja, a premijer Miro Cerar izjavljuje da postoje razrađeni scenario sprovođenja odluke Arbitražnog suda.

Zanimljivo, Slovenci su za odluku znali pre nego što je i pročitana, dok je Zagrebu dostavljena nekoliko časova pre zasedanja arbitara u Palači mira.

S druge strane u Hrvatskoj se ne pridaje nikakav značaj donošenju presude Arbitražnog suda i poručuje ”za nas je dan kao i svaki drugi”.

Iako je Hrvatska u više navrata poručila Hagu da sa daljim tokom arbitraže nema veze, račun za rad sudija biće ispostavljen i Zagrebu i Ljubljani.

Očito su Slovenci dostavili znatno širu dokumentaciju koja je poslužila arbitrima da donesu presudu.

Hrvatska diplomatija je zakazala, a hrvatska strana nije ni dovoljno lobirala da uveri evropske saveznike kako je nepovratno napustila arbitražu. Šta sledi niko u ovom času pouzdano ne zna, jer Hrvatska upozorava da će i dalje primenjivati sastav koji je vladao od raspada Jugoslavije i da nema govora da prihvati odluku arbitražnih sudija.

novosti.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter