Izvor: AGENCIJE
18.03.2024 u 10:56
0

SMIRUJE SE SUKOB DVE NAJJAČE STRANKE U CRNOJ GORI: Demokrate ostaju u vlasti

Predsedništvo vladajuće Demokratske Crne Gore Alekse Bečića saopštilo je da neće izaći iz vlade dok Crna Gora, kako se očekuje, ne zatvori privremene merila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, a da će nakon toga preispitati učešće u vladi premijera Milojka Spajića.

Dve najjače partije u vladi Crne Gore koje pokrivaju dve trećine ministarstava, Pokret Evropa sad (PES) i Demokrate, ušle su u politički sukob zbog izbora vršioca dužnosti (vd.) direktora Uprave policije.

Premijer i vlada su odbili da na mesto direktora policije izaberu policijskog službenika Lazara Šćepanovića koga je predložio ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović iz Demokrata.

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U BARSKOJ LUCI: Primećena životinja koja se NE VIĐA ČESTO, meštani oduševljeni

Zakon predviđa da vd. direktora policije predlaže ministar, a bira vlada. Kako ministar nije izneo drugi predlog, većina u vladi je ovlastila premijera Spajića da on predloži novog kandidata.

Premijer je predložio a vlada izabrala Aleksandra Radovića za vd. šefa policije.

„Iako nezakoniti čin izbora vršioca dužnosti direktora Uprave policije nije afirmacija evropskih vrednosti, i pored dominantnih mišljenja da se treba napustiti vlast, Predsedništvo Demokratske Crne Gore daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma“, jedan je od zaključaka nakon održane sednice Predsedništva ove partije danas.

IBAR je Izveštaj o ispunjenosti privremenih merila (Interim Benchmark Assessment Report – IBAR) u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

Kako se navodi, odluka da daju oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Predsedništvo neće podržati bilo kakvu inicijativu za reviziju Sporazuma u smislu principa, konstituenata, podele oblasti i resora unutar 44. vlade Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Analitičari ocenjuju da ukoliko se zaista ostvare pretnje Demokrata, to bi otvorilo prostor za ulazak drugih partija u rekonstruisanu vladu, te da bi najrealnije bilo da to bude Bošnjačka stranka, koja bi Demokrate mogla da zameni i poslanicima i ministrima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter