Izvor: Kurir
18.04.2024 u 10:06
0

PLENKOVIĆ NAIŠAO NA PREPREKE: Šta se sve desilo iza kulisa izborne noći u Hrvatskoj?

HDZ je po treći put pobedio na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

– Još je važnije da od jutra počnemo sa formiranjem nove parlamentarne većine kako bismo formirali vladu – rekao je Andrej Plenković, predsednik HDZ-a u štabu stranke koji je organizovan u zagrebačkom hotelu Vestin. Državna izborna komisija pokazala je da je HDZ osvojio 61 mandat i da je on relativni pobednik izbora.

HDZ je uspeo da pobedi treći put zaredom, ali sa pet mandata manje nego što je imao na korona izborima 2020. godine, kada su već sutradan posle izbora formirali vladu sa manjinama i Radimirom Čačićem.

Sada će taj put do većine biti nešto komplikovaniji, a pored osam predstavnika manjina biće im potreban i Domovinski pokret, ili bar deo njihovih predstavnika. Stranke vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i moćnog biznismena Marija Radića mogu se smatrati drugim pobednikom ovih izbora jer će očigledno odlučivati o novoj većini, ali imaju neke svoje uslove i to su naglasili. Neće SDSS u toj vladi. U tom slučaju HDZ-u sa 14 zastupnika DP-a nedostajala bi samo dva manjinska zastupnika, ili neko iz liberalnih opcija koji su osvojili mandate poput IDS-a, Fokusa i Nezavisne platforme Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

Kada su rezultati pokazali da imaju 65 mandata, HDZ je računao da će u novoj vladi pokušati okupiti liberale u te tri opcije zajedno sa manjinama. Na 17. spratu zagrebačkog Vestina, gde je Plenković u krugu najbližih saradnika čekao rezultate, već se kovao plan da se izbegne Domovinski pokret. Na kraju večeri taj plan je propao.

– Pitanje je da li će ceo DP želeti da nam se pridruži. Mislav Kolakušić je to već odbio. To je jedan mandat manje. Manjine su takođe problem. Umesto Ermine Lekaj Prljaskaj, u parlament je ušao Armin Hodžić, za kojeg se priča da je Milanovićev igrač. Biće teško formirati većinu – kaže izvor hrvatskog Jutarnjeg lista koji je sa Plenkovićem razgovarao nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata DIK-a.

LJUDI MASOVNO NE MOGU DA GLASAJU U HRVATSKOJ IAKO IMAJU DOKUMENTA: Potpuni kolaps u opštinama

Andrej Plenković nije odbio saradnju ni sa kim, osim sa poraženim Rekama pravde, i to je poruka svima ostalima.

– Kampanju smo morali da vodimo u kontekstu kršenja Ustava od strane Milanovića i onih koji ih podržavaju. Zabrinjavajuće je da, nakon što smo ih pobedili na izborima, i dalje pričaju o Vladi nacionalnog spasa koja bi trebalo da nas spasava od Šengena, LNG i drugih tekovina. To je velika razlika između nas i drugih stranaka, posebno onih koje su večeras artikulisale neku vrstu govora mržnje prema HDZ-u. Pozivam sve stranke koje su dobile poverenje i ne pokazuju toliku ekskluzivnost kao one koje smo pobedili, koji su se kandidovali samo za jedan mandat, mislim na SDP koji je i pored sve prolivene žuči osvojio samo još jedan mandat – rekao je Plenković poslednji noć.

On se na početku obraćanja zahvalio građanima koji su u velikom broju izašli na izbore, a koji su, kako je rekao, zahvaljujući Milanoviću, održani na ovaj bizaran dan.

– Želim da čestitam i ostalim strankama koje su poražene od HDZ-a na ovim izborima, a mi ćemo nastaviti našu politiku. Vodićemo računa o interesima Hrvatske, a hrvatska privreda ima jedan ključni interes – garantovanje stabilnosti, što pre formiranje nove većine i nove vlade – rekao je Plenković.

Uzdržana atmosfera u štabu

Plenković je u veliku salu hotela Vestin stigao neposredno pre govora, koji je održao posle ponoći. Sačekao je da se pripreme govori svih ostalih partijskih čelnika u centrali kako bi zaključio svoj pobednički govor. Na binu je stigao u pratnji poznatih HDZ-ovaca i uz taktove pesme „Eye of the tiger“.

Celu noć je atmosfera u štabu bila prilično suzdržana. Nije bilo uobičajenog slavlja, iako je HDZ ubedljivo vodio celo veče. Atmosfera se tokom večeri promenila jer posle izlaznih anketa nisu bili preterano zadovoljni, a sala je bila gotovo prazna. Ali kada su u holu hotela Vestin objavljeni prvi zvanični rezultati, zavladala je euforija – „pobeda, pobeda…“ – vikali su na sav glas.

Međutim dočeci rezultata u štabovima HDZ-a drastično su se promenili otkako je stranku preuzeo Andrej Plenković. Posebno je istaknuto obezbeđenje pri ulasku u hotel i vođeno je računa o svakom detalju, a ovog puta su na ulazu ispitani i predstavnici medija sa pitanjem: „Imate li nož? Ili makaze za nokte?“. Ponuda alkoholnih pića bila je ograničena, vrh stranke počašćen je šampanjcem tek nakon Plenkovićevog govora. Ni ponuda hrane nije bila baš raskošna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter