Izvor: novosti.rs
10.12.2023 u 11:41
0

ZVERSTVA NAD SRBIMA: Svedočanstvo „najpre čoveka, pa tek onda dobrog Hrvata“ o genocidu u NDH

Užasnut saznanjima o hrvatskom genocidu nad pravoslavnim Srbima, bivši jugoslovenski ministar dr Prvislav Grisogono uputio je iz Zemuna 8. februara 1942. pismo nadbiskupu Stepincu.

Sa sadržinom pisma prethodno je bio upoznat i predsednik Kraljevske vlade u Londonu Slobodan Jovanović, koji je o pismu obavestio i potpredsednika Kr. vlade, Hrvata dr Juraja Krnjevića. Jovanović mu je, između ostalog, saopštio da se „ustaška zverstva najbolje vide iz pisma Hrvata Prvislava Grisogona“.

TRINAEST SRPSKIH IZRODA: Ko su bili SRBI GENERALI U GENOCIDNOJ NDH?!?

Do jugoslavenske vlade stizale su informacije da Stepinac nije ništa preduzeo po ovom pismu, ali je zato u međuvremenu napisao poslanicu koju je uputio „dušobrižnom kleru“ povodom imendana poglavnika Pavelića. Pravnik i istoričar dr Milan Bulajić je zaključio da se iz Stepinčeve poslanice može vidjeti da mu „nije ni malo bilo stalo da preduzima ma kakve mere da bi zaustavio pokolje i zverstva u kojima prednjači katoličko svećenstvo“. Sa sadržinom Grizogonovog pisma bilo je u junu upoznato i britansko Ministarstvo inostranih poslova, preko Ronalda Kembela. U propratnom aktu britanskog Forin ofisa stajalo je da je kopija primljena iz najpoverljivijeg izvora „i mi je ovde objavljujemo da ponudimo, civilizovanom svetu, još jedan šokirajući dokaz najbrutalnijih i životinjskih zločina izvršenih nad nenaoružanim, nezaštićenim srpskim civilima od strane hrvatskih nosilaca hiljadugodišnje kulture“ .

U službenoj belešci „Hrvatska zverstva protiv Srba“, predstavnik britanskog Forin ofisa (R. Alen) napisao je 23. jula 1943. svojom rukom da se „sa žaljenjem može konstatovati da sve što je navedeno u priloženom pismu odgovara istini u vezi sa onim što se u ovoj zemlji dešava više od godinu dana“.

Interesantno je da je Grisogonovo pismo dospelo i do ustaške vlade na osnovu izveštaja Župske redarstvene oblasti u Gospiću, od 14. aprila 1943, u kojem se kaže: „Na području kotora Otočac među pravoslavnim pučanstvom u zadnje vreme rasturan je letak napisan sa latinicom pisaćim strojem i umnožen na šapirografu, koji letak predstavlja pismo dr Grizogona dr Alojziju Stepincu, u kojem se iznose zverstva Hrvata prema Srbima, te apeluje na dr Stepinca da poduzme potrebno kako bi se sprečilo dalje klanje nevinih Srba“.

Bulajić u svojoj knjizi „Jasenovački mit Franje Tuđmana“ navodi početak i kraj pisma, koji glase: „Pišem Vam kao hrišćanin hrišćaninu, kao čovek čoveku. Kanim se mesecima na ovo čekajući hoće li prestati stizati užasne vesti iz Hrvatske, kako bi se mogao sabrati i mirnije pisati“, pa završava sledećim rečima: „Napisao sam vam ovo pismo da spasim svoju dušu, a Vama ostavljam da tražite i nađete put za spasenje svoje duše.

Najpre čovek i dobar hrišćanin, a onda dobar Hrvat. Dr Grisogono, s. r.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter