Izvor: happy
07.02.2024 u 12:10
0

VELIKI KAŠALJ RAZDIRE I BEBE U CG: Broj obolelih u poslednja tri meseca prešao 500 pacijenata

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od novembra je ovo obolenjene registrovano kod više od 500 pacijenata

Bolest koja se smatrala gotovo iskorenjenom, čini se da se vraća na mala vrata. Naime, broj obolelih od velikog kašlja u Crnoj Gori je u porastu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od novembra je ovo obolenjene registrovano kod više od 500 pacijenata. Jedan od razloga za rast obolelih, zdravstveni organi vide i u tome što je sve manji obuhvat vakcinisanih, te pozivaju roditelje da redovno pelcuju decu.

Prema podacima IJZCG, u prethodna tri meseca registrovanio je 516 slučajeva pertusisa, odnsono, velikog kašlja. Najveći udeo obolelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina, njih 211. Kada je reč o najmlađima, slučaj velikog kašlja registrovan je kod 14 beba, odnosno dece mlađe od godinu, dok je u uzrstu od jedne do pet godina bilo 52 obolela mališana.

-Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od poslednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolevanja prošlo pet ili više godina ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji. Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih obolenja koja su u redovnom kalendaru se kontinuirano sprovodi u redovnim. Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva, sa tri i sa četiri meseca – saopštili su iz IJZ.

Ističu da je veliki kašalj obolenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (dece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest neretko životno ugrožavajuća.

Zablude i zbunjenost

Prema podacima IJZCG, tokom ovih više od 60 godina vakcinacije, obuhvati su, kao i sa ostalim vakcinama, pokazivali konstantan rast.

-Tako bilo sve do 2014. godine kada dolazi do najizraženijeg malignog uticaja antivakcinalnih pokreta, čiji se uticaj oseća i danas, a koji su direktno, i iz samo njima znanih razloga, doveli mnoge roditelje u zabludu, izazivajući njihovu zbunjenost i odlaganje vakcinacije – kazao je Begić.

-Adolescenti, odrasli i imunizovana deca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo obolenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine – poručuju iz IJZCG i apeliuju na roditelje da vode decu na redovne vakcinacije, te da što pre nadoknade propuštene doze cepiva.

A da za kolektivni imunitet na veliki kašaljnj nije postignut dovoljan obuhvat vakcinacije, smatra epidemilog Senad Begić. Kkao je naveo, najnoviji podaci UNICEF-a pokazju da je sve tri doze vakcine primilo nešto više od 80 odsto dece, dok je jednom dozom pelcovano oko 93 odsto novorođenčadi. Naglašava i da, iako se radi o decenijskom iskustvu korišćenja vakcine protiv velikog kašlja, broj trenutno obolelih, 452, je na nivou koji gotovo da nije zabeležen još od 1967. kada ih je registrovano 595.

– Ne smemo zaboraviti da je kolektivni imunitet jedina brana koja onemogućava pojavu velikih epidemija i koja štiti i one najugroženije – decu koja zbog malog uzrasta, nekih urođenih ili hroničnih zdravstvenih stanja prosto nisu kandidati da prime vakcinu i čije zdravlje i životi zavise od okoline i društva – ističe dr Begić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter